Συνάντηση με το Διοικητικό συμβούλιο  του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής και Εστίασης Ν. Λάρισας πραγματοποιήθηκε, στις αρχές της εβδομάδας, στο Δημαρχείο της Λάρισας, παρουσία των αντιδημάρχων Γ. Σούλτη και Ντ. Διαμάντου.

Προγραμματισμένη από αρχές Μαρτίου αναβλήθηκε και πραγματοποιήθηκε τώρα λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται ενόψει της επαναλειτουργίας των καταστημάτων εστίασης είτε αφορούν οικονομικά μέτρα, είτε ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας των καταστημάτων στην νέα περίοδο.

Κύριος γνώμονας της συζήτησης των δυο πλευρών η ομαλή μετάβαση στις νέες συνθήκες με πρώτιστο μέλημα την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Ταυτόχρονα όμως, διαβούλευση και εξεύρεση κοινού τόπου με στόχο την προστασία του Περιβάλλοντος, του δημόσιου χώρου με την επικείμενη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου (βυθιζόμενων μπαρών) και των πολιτών αλλά, και της σωστά προσαρμοσμένης λειτουργίας και βιώσιμης συνέχειας των καταστημάτων και της προστασίας των εργαζομένων σε αυτά.

Στην συνάντηση έγινε ευρεία συζήτηση για τα μέτρα οικονομικής στήριξης που έχει ανακοινώσει  ο Δήμος Λαρισαίων για όλους τους επαγγελματίες που έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους καθώς και τα μέτρα που αφορούν τους χώρους εστίασης. Κατά την διαρκεια της συζητησης τέθηκε ζήτημα από το σύλλογο για περαιτέρω ενίσχυσης του κλάδου και για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.

Τα μετρα προς συζύτηση που θέτει ο σύνδεσμος είναι:

α. Απαλλαγή όλων των δημοτικών τελών (συμπεριλαμβανομένου του 0,5% και 5% επί του κύκλου εργασιών) για όλο το διάστημα αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, καθώς και μείωση όλων των δημοτικών τελών  κατά 50% έως τέλος του έτους.

β. Απαλλαγή των παγίων από τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης καθώς και προνομιακή τιμολόγηση με έκπτωση 50% έως τέλους του έτους.

γ. Απαλλαγή των τελών κοινόχρηστων χώρων από 01/04/2020 έως και 31/12/2020.

δ. Απαλλαγή όλων των ενοικίων από επιχειρήσεις που μισθώνουν δημοτικά καταστήματα (συμπεριλαμβανομένων και των κυλικείων στις σχολικές μονάδες)

Τα στελέχη της Δημοτικής αρχής επισήμαναν πως το όποιο πλαίσιο διεύρυνσης περαιτέρω μέτρων ανακούφισης και για την επόμενη περίοδο μέχρι τέλος του έτους εξετάζεται από τον Δήμαρχο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο υπό το πρίσμα και της οικονομικής δυνατότητας του Δήμου των μειωμένων εσόδων πλέον και αυτό θα αφορά όχι μόνο το κλάδο της εστίασης αλλά συνολικά τον επαγγελματικό κόσμο που δοκιμάζεται.

Καθίσταται έτσι απαραίτητη και μία έκτακτη επιχορήγηση των Δήμων από την κυβέρνηση, ώστε να υπάρχουν τέτοια μέτρα αποτελεσματικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας αφού αφορούν έσοδα των ΟΤΑ.

Ειδική αναφορά από το Σύνδεσμο έγινε στην πιθανότητα να υπάρξουν αποφάσεις ανάλογης στήριξης από την ΔΕΥΑΛ σε σχέση με το σημερινό υψηλό τιμολόγιο, σε συνδυασμό με την ανάγκη των καταστημάτων εστίασης να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν επανειλημμένα τους παραχωρηθέντες χώρους. Υποχρέωση τους που απορρέει από την Κανονιστική. Κάτι που οι Αντιδήμαρχοι δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν στο Δήμαρχο.

Επίσης στο πλαίσιο της αυστηρής τήρησης «ανοικτών χώρων» προς χρήση, συμφωνήθηκε από κοινού η απομάκρυνση των κατασκευών που τους καθιστούν κλειστούς (πλάγια πετάσματα) καθώς και όλων των αυθαίρετων κατασκευών.

Η απομάκρυνση συμφωνήθηκε να ισχύει επίσης και για όσα παντός είδους υλικά των καταστημάτων στοιβάζονται και αποθηκεύονται αυθαίρετα σε δημόσιο χώρο και παρτέρια δημιουργώντας πέρα από την άσχημη εικόνα και επικίνδυνες εστίες μόλυνσης.

Στο αίτημα του Συλλόγου για διευκόλυνση εκ μέρους του Δήμου σε επαγγελματίες που δεν έχουν δυνατότητα χώρου δεσμεύτηκε ο αντιδήμαρχος Γ. Σούλτης να διερευνήσει την δυνατότητα δημοτικού αποθηκευτικού χώρου για παραχώρηση προσωρινής χρήσης.

Συμφωνήθηκε επίσης από κοινού η αυξημένη εκ των συνθηκών αναγκαιότητα αυστηρής τήρησης της απρόσκοπτης κίνησης των οχημάτων έκτακτης ανάγκης και κοινής ωφέλειας ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική, Αστυνομία) με απόλυτη τήρηση των προβλεπομένων από την κανονιστική λωρίδων διέλευσης. Το ίδιο ισχύει και για τη διέλευση πεζών και εμφαντικά των συμπολιτών μας ΑΜΕΑ.

Τέλος, ο σύνδεσμος έθεσε προς προβληματισμό και διερεύνηση τις περιπτώσεις καταστημάτων (πχ καφενείων) που εξυπηρετούν κατά κανόνα ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας μεγάλης ηλικίας οι οποίοι και από φόβο δεν θα βγουν αμέσως.

Για τα καταστήματα αυτά η «επανεκκίνηση» καθίσταται για πρόσθετους λόγους πιο δύσκολη. Οι αντιδήμαρχοι θεώρησαν σωστή την επισήμανση αυτή και θα εξεταστεί η αντιμετώπιση του αδιεξόδου αυτών των επαγγελματιών και των εργαζομένων τους.

Τέλος, σε επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί άμεσα θα συζητηθούν και άλλα σημαντικά ζητήματα για την εν γένει λειτουργία του πεζοδρομημένου κέντρου όπως είναι αυτό της τροφοδοσίας.