«Μη μας ξεχνάτε» είναι το μήνυμα που μεταφέρει η 9χρονη Αμάλ που ξεκίνησε από τη Συρία και διασχίζει την Ευρώπη, αναζητώντας τη μητέρα της στη γη που απλώνεται μπροστά της. Περπατάει από χώρα σε χώρα, γνωρίζει άλλα παιδιά και ανθρώπους, πάντα με την ελπίδα πως κάπου θα υπάρχει γι’ αυτήν το σπίτι που θα μείνει, θα μεγαλώσει, θα μορφωθεί και θα φτιάξει τον δικό της κόσμο. 

Το «Ταξίδι» / «Τhe Walk», είναι ένα διεθνές και χωρίς προηγούμενο, Φεστιβάλ πολιτισμού «σε κίνηση» με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σινεμά, θέατρο, χορό, μουσική, συναυλίες, πρωτότυπες εικαστικές εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και δρώμενα, που είναι αφιερωμένο στα παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους από την αρχή. 

Η Μικρή Αμάλ, που στη γλώσσα της η λέξη «Αμάλ» σημαίνει «ελπίδα», είναι στην πραγματικότητα, μία μεγάλη μαριονέτα με ύψος 3,5 μέτρα, η οποία αντιπροσωπεύει τα εκατομμύρια παιδιά-πρόσφυγες, πολλά από αυτά χωρισμένα από τις οικογένειές τους. Το μεγάλο ύψος της προκαλεί την προσοχή μας, ακριβώς για να μας αφυπνίσει για το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν οι πρόσφυγες. 

Το ταξίδι της είναι ένας μακρύς δρόμος 8.000 χιλιομέτρων που ξεκίνησε από την Γκαζιαντέπ, μία πόλη πλάι στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, με στάσεις σε πάνω από 70 μεγάλες και μικρές πόλεις στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, με τελικό προορισμό το Μάντσεστερ στην Αγγλία. 

Η Μικρή Αμάλ φτάνει στη Λάρισα για μία ημέρα.

Θα ζωντανέψουν εκατοντάδες κούκλες για να χορέψουν μαζί της με τους Burger Project!

Η  Μικρή Αμάλ, ολοκληρώνοντας το «Ταξίδι» της στη Θεσσαλία, έρχεται στη Λάρισα, την Τρίτη 31 Αυγούστου. Η υποδοχή της Αμάλ στη Λάρισα είναι μια γιορτή για τα παιδιά της πόλης. Μια γιορτή που συνδέει εικόνες από ένα μεγάλο Ταξίδι και ενώνει δύο ηπείρους.  

Από τη Λάρισα θα ταξιδέψουν οι εικόνες των δύο αρχαίων θεάτρων, ο Μύλος του Παππά και οι υπέροχοι άνθρωποι της πόλης. 

Στις 19.00, παιδιά, γονείς και φίλοι από την τοπική κοινότητα, θα την υποδεχθούν για να περπατήσουν μαζί της δίπλα στο ποτάμι, παρέα με 300 χειροποίητες κούκλες. Περνώντας μέσα από την πόλη, ο περίπατος θα ολοκληρωθεί στις 20:15 στον Μύλο του Παππά, όπου μια μεγάλη έκπληξη περιμένει όλα τα παιδιά. 

Θα έχουν προηγηθεί εργαστήρια κατασκευής κούκλας στις 28, 29 και 30 Αυγούστου, στα οποία μικροί και μεγάλοι συμμετέχοντες θα φτιάξουν μία κούκλα για να συνοδέψει την Αμάλ στο Ταξίδι της μέσα στην πόλη.

«Ένα Τρελό Κοντσέρτο» 

Στη συνέχεια, οι Burger Project έχουν ετοιμάσει «Ένα Τρελό Κοντσέρτο» για την Μικρή Αμάλ για όλα τα παιδιά και τους γονείς που τη συνοδεύουν, στο Β΄ Αρχαίο Θέατρο στις 21:00. 

Μια διαδραστική παιχνιδο - συναυλία για όλη την οικογένεια με όχημα τα πρωτότυπα τραγούδια του group, μουσικοκινητικά παιχνίδια και χιουμοριστικούς αυτοσχεδιασμούς, όπου μικροί και μεγάλοι θεατές ενεργοποιούν τη φαντασία τους και αλληλεπιδρούν με ρυθμούς και ήχους. 

Παράλληλα, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Δ. Λαρισαίων συμμετέχουν με μία εικαστική έκθεση δικών τους έργων που έχει στόχο να γνωρίσει στη φιλοξενούμενη Αμάλ την πόλη τη Λάρισας μέσα από το πιο σημαντικά τοπόσημά της. Τα έργα των παιδιών θα εκτίθενται μπροστά στο Α΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας.

Πληροφορίες:

Ένα Ποτάμι Ανάμεσά Μας, Τρίτη 31 Αυγούστου

19:00 – Συναντιόμαστε κάτω από την κεντρική γέφυρα Πηνειού από την πλευρά της οδού Καλλιθέας και περπατάμε έως τον Μύλο του Παππά.

21:00 –  B΄ Αρχαίο Θέατρο: «Ένα Τρελό Κοντσέρτο» με τους Burger Project

Διοργάνωση & Σχεδιασμός Καλλιτεχνικού Προγράμματος και Εκπαιδευτικών Εργαστηρίων: Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δ. Λαρισαίων, Θεσσαλικό Θέατρο, Δημοτικός Κουκλοθίασος Τιριτόμπα, Μουσείο Κούκλας

Καλλιτεχνική Διεύθυνση:Κυριακή Σπανού,Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Προγράμματος Φωτεινή Καλούδη, Συντονισμός και Επικοινωνία Διοργάνωσης: Κατερίνα Μπέκου, Ανδρονίκη Τσαγκαράκου, Χρυσούλα Αργυρούλη, Μουσική:BurgerProject

Εθελοντές Υλοποίησης Εκπαιδευτικών Εργαστηρίων: 

Ομάδα LAComics Festival: Έφη Μπέη (Φιλόλογος),  Κισκίνη Μαρία (Βρεφονηπιοκόμος),  Ναταλία Παπαδημητρίου (Βιοχημικός- Βιοτεχνολόγος), Λυδία Μπορίσοβα (Τεχνολόγος ιατρικών εργαστηρίων),  Μέλανδρος Γκανάς (Διοργανωτής LAComicsFestival), Γεωργία Οικονόμου (Βρεφονηπιοκόμος), Ευαγγελία Σινάτικα (Νηπιαγωγός),

Ομάδα Δρυάς: Ελένη Μουσουλή (Μουσειοπαιδαγωγός) – Έλπη Δαδιώτου (Νηπιαγωγός) , Λένα Χαϊδούτη (storyteller-lifecoach),Ομάδα Puppilon:Μαριαλένα Τσιαμούρα (Κουκλοπαίχτρια, απ. Θεραπεύτρια Gestalt ) – Λιάνα Δάκτυλα (Κουκλοπαίχτρια, απ. Θεραπεύτρια Gestalt), Ομάδα Πράματα και Θάματα: Τατιάνα Βάρσου (Νηπιαγωγός) -Μάγδα Ζαούτσου (Παιδαγωγός), Κωνσταντίνα Κόντσα (Νόον Έγνω Κοιν.Σ.Επ), Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου, Ομάδα Σκηνοβάτης-Έκφραση: Δημήτρης Πασχαλίδης (Μουσικός), Πάντζιου Λυδία (Ψυχολόγος),Ομάδα Δημοτικός Κουκλοθίασος Τιριτόμπα: Μαρία Βασιλείου (Κουκλοπαίχτρια) - Λήδα Ντούρου (Νηπιαγωγός- Κουκλοπαίχτρια) - Οικονόμου Γεωργία (Φοιτήτρια Ειδικής Αγωγής) - Anwar Ghoubari  (Εθελοντική φωτογραφική κάλυψη), Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων ΚΕΑΝ

Με τη συνεργασία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης - (ΔΟΜ) στο πλαίσιο του ενταξιακού προγράμματος HELIOS που χρηματοδοτείται από την ΕΕ,  του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας. 

Ανεκτίμητη είναι η συμβολή όλων των εκπαιδευτικών, παιδιών, εφήβων και εθελοντών.

Για συμμετοχή στα εκπαιδευτικά εργαστήρια: Θεσσαλικό Θέατρο για το «Ταξίδι» Ανδρονίκη Τσαγκαράκου - Χρυσούλα Αργυρούλη -  2410621209

Για κρατήσεις θέσεων για τη συναυλία των Burger Project: Κατερίνα Μπέκου -  6951215639 (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

Για πληροφορίες και αίτηση εθελοντών: Δημοτικό Κουκλοθέατρο 2410251657 -  Φωτεινή Καλούδη

Η περιπλάνησή του κοριτσιού στις οχτώ χώρες ξεπερνάει τα σύνορα, τη γλώσσα και τις πολιτικές πεποιθήσεις και ο μοναδικός σκοπός της είναι να ενώσει τον κόσμο με την καθαρή και απλή έννοια του ανθρωπισμού. 

Πρόκειται για μία μοναδική διοργάνωση – σπάνια στο είδος της πραγματικά – για την οποία συνεργάζονται πολλοί άνθρωποι, καλλιτέχνες, εργαστήρια, ομάδες, οργανώσεις και οργανισμοί σε πολλά και διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, για να προσφέρουν χαρά, υποστήριξη, ελπίδα δίνοντας και τη δυνατότητα δημιουργικής έκφρασης σε νέους, παιδιά και ενήλικες. 

 Το «Ταξίδι» / “Τhe WALK”,  είναι παραγωγή του Good Chance Theatre, του θεατρικού οργανισμού που δημιουργεί πρωτοπόρα δημόσια θεάματα (παράσταση «The Jungle» Young Vic, 2017), με τη συμμετοχή διάσημων καλλιτεχνών, μεγάλων πολιτιστικών ιδρυμάτων, κοινωνικών ομάδων και ανθρωπιστικών οργανισμών. 

Έτσι ακριβώς συμβαίνει και με το φιλόδοξο και γεμάτο ωραίες εκπλήξεις θέαμα «Το Ταξίδι» / “Τhe WALK”, στο οποίο συνεργάζεται με τον πολυβραβευμένο παραγωγό και σκηνοθέτη Stephen Daldry (Τhe Crown, Billy Elliot, Οι ώρες), τον συγγραφέα και θεατρικό παραγωγό David Lan, την παραγωγό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο Tracey Seaward και την Handspring Puppet Company (War Horse), τους κορυφαίους δημιουργούς κούκλας στη Νότια Αφρική που παρουσιάζουν θεατρικές παραστάσεις για ενήλικες και παιδιά για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. 

Ο Καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ είναι ο Αmir Nizar Zuabi, βραβευμένος θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης που διετέλεσε αναπληρωτής διευθυντής του θεάτρου Young Vic, είναι επίτιμο μέλος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Θεάτρων και απόφοιτος του Θεατρικού Προγράμματος του Ινστιτούτου του Sundance. 

Η σκηνοθέτρια Γιολάντα Μαρκοπούλου είναι η παραγωγός και καλλιτεχνική συνεργάτης του «Ταξιδιού» για την Ελλάδα.

Επιπλέον, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ένα Βήμα Μπροστά” λειτουργεί παράλληλα με τις καλλιτεχνικές δράσεις του Ταξιδιού. Πριν, μετά, αλλά και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της, η Μικρή Αμάλ φέρνει σε επαφή νέους ανθρώπους μέσω προγραμμάτων δημιουργικής μάθησης, βοηθώντας τους να δημιουργήσουν φιλίες ζωής μεταξύ τους. 

Στην Ελλάδα, τα έργα όλων των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2021,  θα παρουσιαστούν σε τρεις εκθέσεις ξεκινώντας από τις 27/8: στο Πολιτιστικό Χώρο Δ. Χατζής στην πόλη των Ιωαννίνων, στο Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος της Ελευσίνας και στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας. 

Το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει τη διαδρομή και τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο πέρασμα της Μικρής Αμάλ μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στο www.walkwithamal.org/el.

Πρόγραμμα Επισκέψεων της Μικρής Αμάλ στην Ελλάδα

Χίος: 9-10 Αυγούστου | Ιωάννινα: 27-28 Αυγούστου | Τρίκαλα: 29 Αυγούστου |  Λάρισα: 31 Αυγούστου | Ελευσίνα: 1η Σεπτεμβρίου | Αθήνα: 2-3 Σεπτεμβρίου | Πειραιάς: 4-5 Σεπτεμβρίου.

Όλες οι εκδηλώσεις έχουν δωρεάν είσοδο. 

Τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα σχετικά με τον COVID πρωτόκολλα ασφαλούς διεξαγωγής εκδηλώσεων (μάσκες, αποστάσεις κοκ).

Το πλήρες πρόγραμμα είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο του Ταξιδιού: http://www.walkwithamal.org/events/

@walkwithamal

#TheWalk

#LittleAmal   

#ActsOfWelcome

Το Ταξίδι / The Walk είναι παραγωγή της Good Chance, Stephen Daldry, David Lan και Tracey Seaward σε συνεργασία με την Handspring Puppet Company. 

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Amir Nizar Zuabi

Παραγωγός για την Ελλάδα: Γιολάντα Μαρκοπούλου 

Εκτέλεση Παραγωγής: POLYPLANITY Productions 

Διεύθυνση Παραγωγής: Βίκυ Στρατάκη

Tεχνική Διεύθυνση: Νίκος Χαραλαμπίδης

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Προγράμματος: Δάφνη Καλαφάτη

Οργάνωση Εκπαιδευτικού Προγράμματος: Κωνσταντίνα Γεωργίου

Μεταφραστής: Μενέλαος Κυπαρίσσης

Υπεύθυνη Φιλοξενίας: Λώρα Σπηλιωτάκου

Υπεύθυνοι Επικοινωνίας για την Ελλάδα: MSCOMM, Ελίνα Λαζαρίδου

Χορηγοί Επικοινωνίας: Cosmotetv, Μελωδία 99.2, PEPPER 96.6, Αθήνα 9.84, monopoli, culturenow, debop, infokids, τοπικά ΜΜΕ Θεσσαλίας

Όλο το πρόγραμμα του Ταξιδιού τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Δώρα Μαρούλη 

Συνεργάτης Επικοινωνίας MSCOMM 

210 7236 217 / +30 6946323962 

marouli@mscommgroup.com

Ελίνα Λαζαρίδου

elazaridou@gmail.com