Με αφορμή τον εορτασμό των 10 χρόνων λειτουργίας του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας και λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, η υπεύθυνή του Άννα Ιακωβίδου, ζήτησε ευχές από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Πάνο Σάπκα, και τους υπεύθυνους του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια, του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας Φανή Καλοκαιρινού, της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα Άννυ Ψάρρα, του Μουσείου Σιτηρών & Αλεύρων Κωνσταντίνα Κόντσα και του Μουσείου Κούκλας Φωτεινή Καλούδη

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στεγάζεται στο κτίριο των παλαιών φυλακών Λάρισας (παλαιά πυριτιδαποθήκη), που βρίσκεται επί της οδού Ιουστινιανού και συγκεκριμένα στον αύλειο χώρο του σχολικού συγκροτήματος του 5ου Γυμνασίου - Λυκείου. Είναι κτίσμα του 18ου αιώνα και χαρακτηρισμένο ιστορικό - διατηρητέο μνημείο, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στους χώρους του Μουσείου υπάρχει η μόνιμη έκθεση, καθώς και ειδική αίθουσα για τη φιλοξενία προσωρινών εκθέσεων και εκδηλώσεων.
Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας έχει τον τίτλο: «1941 - 1944: Η Θεσσαλία αντιστέκεται». Πραγματεύεται τον τρόπο με τον οποίο οι Θεσσαλοί οργανώθηκαν προκειμένου να απελευθερώσουν την πατρίδα από τις δυνάμεις του Άξονα.

Τα αντικείμενα της έκθεσης αφορούν την περίοδο του ελληνοϊταλικού πολέμου, της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης (1940 - 1944). Περιλαμβάνονται: χάρτες, έντυπος αντιστασιακός τύπος, φωτογραφικό υλικό, γραφομηχανές που χρησιμοποιήθηκαν από τον ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ καθώς και στολές του Γ. Σαράφη.

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, φάρος ιδεών και αγώνα ενάντια στο φασισμό, φιλοδοξεί να συμβάλει στη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς, στα ιδανικά της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της Εθνικής κυριαρχίας.

Πληροφορίες:

Ώρες λειτουργίας: Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας

Τηλέφωνο: 2410 280220

Διεύθυνση: Ιουστινιανού 42, ΤΚ 41223, Λάρισα