Η φετινή επέτειος είναι ιδιαίτερα σημαντική, χαρακτηρίζεται από έναν ξεχωριστό συμβολισμό: Συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη Μεγάλη Ελληνική Επανάσταση, μια Επανάσταση που δεν μοιάζει με καμία άλλη, που χαρακτηρίζεται από τη δική της ιδιαίτερη κοσμοθεωρία και αξιακό κώδικα, μια Επανάσταση Εθνική, με χριστιανορθόδοξη διάσταση και κοινοτική αναφορά. 

Ότι ήταν Εθνική το μαρτυρούν σε κάθε ευκαιρία οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της, ας θυμηθούμε, για παράδειγμα, τα λόγια του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη : « Η επανάστασις η εδική μας δεν ομοιάζει με καμμιάν από όσες γίνονται σήμερον εις την Ευρώπην. Της Ευρώπης οι επαναστάσεις εναντίον των διοικήσεών των είναι εμφύλιος πόλεμος. Ο εδικός μας πόλεμος ήτον ο πλέον δίκαιος, ήτον έθνος με άλλον έθνος…», η χριστιανορθόδοξη διάστασή της ομολογείται επίσης από το γεγονός ότι δεν υπήρξε ούτε μια επαναστατική σημαία που να μην έφερε ως βασικό σύμβολο το Σταυρό.

Ήταν και επανάσταση με κοινοτική αναφορά, προετοιμάστηκε και ξεκίνησε από τις ελληνικές κοινότητες της χερσαίας και νησιωτικής Ελλάδας, όσο και της διασποράς. Στην Επανάσταση εμφανίστηκαν οι αξίες του εθνικού κοινοτισμού: της αξιοκρατικής ιεραρχίας (των καπεταναίων) και του αλληλεγγυϊσμού, της πίστης και της αφοσίωσης. 

Έχουν υπάρξει προσπάθειες διαστρέβλωσης του νοήματος της Εθνεγερτικής Επαναστάσεως του 1821.  Από όλες τις κακοποιήσεις που έχει υποστεί η αληθινή ιστορία του ΄21, η νεοϊστορική (εθνο-αποδομητική) «παρανάγνωσή» του, σε όρια αντεπαναστατικής αποθεμελίωσης της ιστορικής του βάσης και της παρακαταθήκης του, είναι και η πλέον επικίνδυνη. Κι αυτό όχι τόσο με τις επιχειρούμενες, ανίερες και βέβηλες, απομειώσεις «γεγονότων» και «μορφών», (που, σε κάθε περίπτωση, δεν … αντέχουν στον χρόνο!), όσο με τη συστηματικά επιχειρούμενη αποσύνδεσή του από το βαθύ του αξιακό ρίζωμα στους αιώνες ιστορίας και πολιτισμού του Ελληνισμού και από την ενδογενή δυναμική του. Που στοχεύει στην αλλαγή του αξιακού «γονιδιώματός» του, οπότε και της Ελληνικής εθνο-ταυτοτικής μας υπόστασης! Το 1821 είναι η ιστορική βάση μας. Υπονόμευση του ΄21 συνιστά κίνδυνο για την εθνική μας ανεξαρτησία, για την εθνική μας αυτονομία και την εθνική μας ακεραιότητα

Στις μέρες μας η Ελληνική Επανάσταση του 1821 παραμένει αιώνιο σύμβολο του αγώνα ενός αρχαίου λαού για ελευθερία, ανεξαρτησία και δικό του κράτος, το μόνο κράτος-έθνος έως τον ύστερο 19ο αιώνα στην ανατολική Μεσόγειο, που δημιουργήθηκε από το μηδέν πάνω σε  ιδεολογικές βάσεις, για να καταστεί σύντομα προκεχωρημένο φυλάκιο της προηγμένης Δύσης εν μέσω της θεωρούμενης τότε ως ήκιστα αναπτυγμένης Ανατολής.

Η Επανάσταση δεν ολοκληρώθηκε, παρά την απελευθέρωση ενός σημαντικού τμήματος κατεχόμενων εδαφών και υπόδουλων πληθυσμών, με τους απελευθερωτικούς αγώνες που ακολούθησαν, με τελευταίο το Έπος της μαρτυρικής ΕΟΚΑ, αλλά και δεν δικαιώθηκε ούτε ως προς το κράτος που δημιουργήθηκε, ένα κράτος υπό ξενοκρατία και αλλότριους θεσμούς, τελείως διαφορετικό από την Πολιτεία που οραματίστηκαν οι αγωνιστές. 

Η ανεξάρτητη πατριωτική Δημοτική Παράταξη «ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΚΟΙΝΟΝ» τιμά τη Μεγάλη Επανάσταση του Γένους μας, τονίζοντας ότι το μήνυμά της παραμένει επίκαιρο και ως προς μια Ελληνική Πολιτεία χωρίς ξενομανία, ξενοκρατία και εισαγόμενους θεσμούς, αλλά και για την αναβίωση του εθνικού κοινοτισμού και των αξιών του: της Ταυτότητας, της Πίστης και της Αλληλεγγύης.