Μια ξεχωριστή έκθεση, με τίτλο «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ΄21: ΘΕΣΣΑΛΙΑ», αφιερωμένη στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, ανοίγει τις πύλες της την Παρασκευή στο λαογραφικό μουσείο Λαρίσης, που θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου του 2022.

Τα εκθέματα περιλαμβάνουν μια μεγάλη χρονική περίοδο, από τα προ-επαναστατικά χρόνια έως την ένωσή της με την ελεύθερη Ελλάδα το 1881, που υλοποιήθηκε δια της πολιτικής και της διπλωματικής οδού.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και περιλαμβάνει ανεκτίμητα κειμήλια και τεκμήρια που εκτίθενται για πρώτη φορά και αφορούν στα διάφορα στάδια έως την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τους Τούρκους, αναφέρει η Φανή Καλοκαιρινού, διευθύντρια του λαογραφικού Μουσείου Λαρίσης.

Η έκθεση δίνει το στίγμα της Επανάστασης, αλλά και της ανασύστασης, εστιάζοντας στον τόπο και στους ανθρώπους της Θεσσαλίας. Ήταν η δυσφορία της βαριάς φορολογίας, που επέβαλαν οι κατακτητές, που οδήγησε τους άνδρες στο να πάρουν τα όπλα. Παράλληλα, υπήρξε και η πνευματική απελευθερωτική αναγέννηση στα πιο ορεινά, η οποία ανέλαβε ένα είδος προβολής του αγώνα στο εξωτερικό.

Η συνεισφορά των φιλελλήνων στον αγώνα διακρίνεται μέσα από πίνακες ακόμη και από σερβίτσια, όπου αναπαριστάνονταν σκηνές του αγώνα και αυτό κινητοποίησε την Ευρωπαϊκή κοινωνία  υπέρ των επαναστατημένων Ελλήνων.

Λόγω του πεδινού εδάφους η εξέγερση στην Θεσσαλία απέτυχε και έμεινε εκτός των ορίων του ελληνικού κράτους το 1830. Ωστόσο, οι προσδοκίες που γέννησε ο Αγώνας, οδήγησαν στα επαναστατικά κινήματα του 1854 και του 1878. Τελικά η ένωση με την Ελλάδα, επήλθε τρία χρόνια αργότερα στις 2 Ιουλίου 1881, με την Σύμβαση της Κωνσταντινουπόλεως.

Έπειτα από τις τραγικές επιλογές των Μεγάλων Δυνάμεων στην Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, που εξέθρεψε τον πανσλαβισμό της Ρωσίας και τον αλυτρωτισμό της Βουλγαρίας, χάρη στην Γαλλική παρέμβαση το Συνέδριο του Βερολίνου το 1878, διόρθωσε τα προηγούμενα λάθη, για μια νέα οριοθέτηση των συνόρων στην Θεσσαλία και την Ήπειρο. Έτσι, στον εθνικό κορμό περιήλθαν 13.395 τ.χ. και περίπου 300.000 άνθρωποι.

ertnews.gr