Πρωτοβουλία για την εγγραφή του εθίμου «Καμήλες και Ντιβιτζήδες» στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού  αναλαμβάνει η Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Λαρισαίων, του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Λάρισας και φορέων της πόλης.

Οι Καμήλες και οι Ντιβιτζήδες -οι καμηλιέρηδες δηλαδή- είναι  ένα από τα πιο γνωστά πρωτοχρονιάτικα έθιμα της Ανατολικής Ρωμυλίας, με μαγικοθρησκευτικό χαρακτήρα και ρίζες στην αρχαιότητα,  που συμβολίζει την αναγέννηση τη φύσης από τη χειμερινή νάρκη.

Η πρωτοβουλία της Εξωραϊστικής Λέσχης Φιλιππούπολης για την αναγνώρισή του ως στοιχείου άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς,   συμβάλλει  στην προστασία του εθίμου, στη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης και της πλούσιας παράδοσης των προσφύγων της Ανατολικής Ρωμυλίας και στη διάδοση και μεταβίβαση του  αρχέγονου δρώμενου στις επόμενες γενιές,  με προστιθέμενα οφέλη για  την πόλη της Λάρισας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας. 

Το εγχείρημα παρουσιάστηκε σε Συνέντευξη Τύπου, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.