Στις 16, και 17 Σεπτέμβρη, στη Κοίτη του Πηνειού , θα ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»  με σύνθημα «Αγώνας, Γνώση, Τόλμη, Αντοχή "Να προχωράς κι εσύ, καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία!" (Ναζίμ Χικμέτ)».
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη η συζήτηση με θέμα: «Οι διεθνείς εξελίξεις, ο πόλεμος και το μεταναστευτικό» με ομιλητή τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του τμήματος διεθνών σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.
Οι ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων μηνών στην Ανατολική Μεσόγειο, και όχι μόνο, δείχνουν ξεκάθαρα τις προθέσεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, αλλά και της Ρωσίας, οι οποίοι μάχονται για την επαναχάραξη του χάρτη εκμετάλλευσης των ενεργειακών και πλουτοπαραγωγικών πηγών και για τη δημιουργία νέων δρόμων μεταφοράς και διανομής τους. Σε αυτό το παιχνίδι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, η Ελλάδα, με ευθύνη των κυβερνήσεών της διαχρονικά, συμμετέχει ενεργά χωρίς κανένα όφελος για το λαό. Η παρουσία της ΝΑΤΟικής δύναμης στη χώρα μας (με πρόσχημα τις προσφυγικές ροές) και μάλιστα μετά από πρόσκληση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έχει αποθρασύνει την Τουρκία, που προβαίνει σε προκλητικότατες παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ανανεώνοντας συνεχώς τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο. Τόσο η τουρκική προκλητικότητα, όσο και η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού του με τη Ρωσία, μας φέρνουν πιο κοντά στην πολεμική εμπλοκή.
Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ καλεί το λαό να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στη συμμετοχή κι εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, που, ανάμεσα στα πολλά δεινά για τους λαούς, ευθύνονται για τους χιλιάδες πρόσφυγες και ξεριζωμένους. Καμία, λοιπόν, διάθεση των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων! Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανο-ΝΑΤΟικές βάσεις.να οργανωθούμε και να συγκρουστούμε με το εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά πολέμους, προσφυγιά, μετανάστευση και φτώχεια. Για να διαμορφωθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την επιστροφή των προσφύγων και των μεταναστών στις πατρίδες τους, με νοικοκύρηδες τους λαούς τους»