Με επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης ζητά την άμεση αντικατάσταση του αξονικού τομογράφου στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Αναλυτικά:

"Το 2005 εγκαταστάθηκε στο ΓΝΛ σύγχρονος αξονικός τομογράφος 16 τομών ( από τα ελάχιστα μηχανήματα του πλανήτη)  με τη διαδικασία της μίσθωσης ( leasing). Ύστερα από 17 χρόνια συνεχούς λειτουργίας τέθηκε σε ημέρα εφημερίας εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης. 

Φυσικά το γεγονός δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία αφού εδώ και χρόνια επισημαίνονταν η ανάγκη αντικατάστασης του πεπαλαιωμένου τομογράφου. Στις αρχές του 2018 αποφασίστηκε η προμήθεια αξονικού τομογράφου 64 τομών αξίας 420.000 με Φ.Π.Α, μέσω χρηματοδότησης από το Π.Δ.Ε.

Στα μέσα του 2018, λόγω του εξωδικαστικού συμβιβασμού του ελληνικού δημοσίου με τη SIEMENS, ακυρώθηκε η προηγούμενη διαδικασία και αποφασίστηκε από το Υπουργείο Υγείας η χρηματοδότηση με το ποσό των 320.000 αξονικού τομογράφου 32 τομών όμως και με επιπρόσθετο ποσό 135.000 για την επέκταση της εγγύησης πέντε επιπλέον ετών.

Στα τέλη του 2018 κατατέθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές. Στις αρχές του 2019 ο διαγωνισμός κρίθηκε άγονος διότι δεν υπήρχε προσφορά από κάποια εταιρεία και στο τέλος του 2019 κατατέθηκαν εκ νέου προδιαγραφές αλλά ο διαγωνισμός δεν προχώρησε πότε. Στις αρχές του 2021 εν μέσω πανδημίας η προμήθεια του αξονικού τομογράφου 64 τομών εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020 προϋπολογισμού 500.000 ευρώ και έλαβε έγκριση σκοπιμότητας από το Υπουργείο Υγείας τον Φεβρουάριο του 2021.

Τελικά η χρηματοδότηση απορρίφθηκε τον Μάρτιο του 2021 με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας με την αιτιολογία ότι δεν ενέπιπτε στην πρόσκληση «περί ενίσχυσης των νοσοκομείων Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση της COVID 19». Αποτέλεσμα αυτού είναι, έως σήμερα να μην έχει γίνει καμία επίσημη ενέργεια για την αγορά του νέου αξονικού.

Μάλιστα, πρόσφατα η εταιρεία του υφιστάμενου αξονικού με έγγραφό της ενημέρωσε πως έως τις 31 Μαρτίου του 2022 επέρχεται η λήξη του κύκλου ζωής του αξονικού τομογράφου, γεγονός που αποδεσμεύει την εταιρεία από τη συντήρηση ή την έγκριση ανταλλακτικών για την επιδιόρθωση βλαβών.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση βλάβης ο τομογράφος τίθεται μόνιμα εκτός λειτουργίας με ότι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου. 

Πριν λίγες οι μέρες οι φόβοι του προσωπικού δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν και μάλιστα σε ημέρα εφημερίας εξαναγκάζοντας τους ασθενείς να διακομίζονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Οι ευθύνες όλων των εμπλεκόμενων, της διοίκησης του νοσοκομείου, της Πέμπτης Υγειονομικής Περιφέρειας, του Υπουργείου Υγείας και κατ΄ επέκταση της
Περιφερειακής Αρχής είναι τεράστιες αφού τόσα χρόνια δεν έδωσαν λύση στο πρόβλημα και είναι υπεύθυνοι αφενός για την ταλαιπωρία των ασθενών και του προσωπικού του ΓΝΛ αλλά κυρίως για την όποια καθυστέρηση στην έγκαιρη διαγωνιστική προσέγγιση των ασθενών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε άμεσα και χωρίς χρονοτριβές να προχωρήσουν οι διαδικασίες προκειμένου να εξασφαλιστεί η αγορά και η εγκατάσταση νέου αξονικού τομογράφου 64 τομών στο ΓΝΛ."