H μνήμη των 40 πατριωτών που εκτελέστηκαν από τις δυνάμεις της φασιστικής κατοχής που εκτελέστηκαν τον Μάρτιο 1944, στη θέση Αντιαεροπορικό στην περιοχή του Ομορφοχωρίου, τιμήθηκε από το Δήμο Λαρισαίων, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών πολιτικών, των στρατιωτικών αρχών και εκπροσώπων των σωμάτων ασφαλείας.  

Ειδικότερα, το πρωί στο χώρο του Μνημείου, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε ομιλία για το ιστορικό της ημέρας από τον αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Αλεξούλη. 

Στην ομιλία του ο κ. Αλεξούλης τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Νύχτα  22 προς την 23 Φεβρουαρίου του 1944. Οι Έλληνες πατριώτες με αρχηγό το Βρατσάνο, πραγματοποιούν  ένα από τα μεγαλύτερα σαμποτάζ στην κατεχόμενη Ευρώπη. Tο Μηχανικό του Ολύμπου, μεταξύ Τεμπών και Πυργετού ανατινάζει την ταχεία αμαξοστοιχία με αριθμό 53, που μεταφέρει το επιτελείο και τη Διοίκηση μιας ολόκληρης μεραρχίας, χίλιους περίπου Γερμανούς αξιωματικούς των Es -Es.  Ο σχεδιασμός και η εκτέλεση της ηρωικής αυτής πράξης έγινε αποκλειστικά από αγωνιστές του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ. Αποτέλεσμα αυτής, ήταν μια από τις επίλεκτες εφεδρικές δυνάμεις των Γερμανών στα Βαλκάνια, να μην φτάσει ποτέ στην Ουκρανία, όπου θα πλαισίωνε  τον κύριο όγκο του γερμανικού στρατού που πολεμούσε στο ρωσικό μέτωπο. Η προσφορά του Μηχανικού του Ολύμπου στο σοβιετικό στρατό και στο συμμαχικό αγώνα ήταν μεγάλη και ουσιαστική.

Οι Γερμανοί ως αντίποινα διέταξαν « την δια τουφεκισμού εκτέλεσιν…» 100 ατόμων που βρίσκονταν υπό κράτηση από τον γερμανικό στρατό.

Ανάμεσα σε αυτούς που θα εκτελούνταν συμπεριλαμβάνονταν και σημαντικά στελέχη της Αντίστασης στη Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, όπως ο Γιάννης Πατέρας, η Επονίτισσα Δήμητρα Τσάτσου, ο Θέος Ράπτης και πολλοί άλλοι. Οι περισσότεροι είχαν υποβληθεί σε βασανιστήρια, αλλά τα υπέφεραν χωρίς να αποκαλύψουν τίποτα.»

Και καταλήγοντας, στην ομιλία του ο αντιδήμαρχος του Δήμου Λαρισαίων, τόνισε τα εξής: 

«Η εκτέλεση των 40 πατριωτών στάθηκε σημαντικό γεγονός στην Κατοχική ιστορία της Λάρισας και της Θεσσαλίας. Η Ελληνική Εθνική Αντίσταση αποτέλεσε μια από τις λαμπρότερες σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας. Μας  δίδαξε πως δεν υπάρχει τίποτε ιερότερο στη ζωή… από την Ελευθερία.

Η καλύτερη τιμή γι’ αυτούς είναι  η πάταξη των φασιστικών ιδεών, ο σεβασμός στον άνθρωπο και στο δικαίωμά του για μια ειρηνική ζωή στον τόπο του, χωρίς κατοχές και εξωτερικές επεμβάσεις.

Ας ευχηθούμε να είναι ελαφρύ το χώρα που τους

σκεπάζει και ας ελπίσουμε ότι ποτέ στο μέλλον δεν θα χυθεί άλλο αίμα, για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδα μας και ότι ούτε η Χώρα μας, ούτε καμία άλλη Χώρα θα θρηνήσει ξανά θύματα του φασισμού.

Δόξα και τιμή στα θύματα και στους αγωνιστές της

Εθνικής Αντίστασης!

Αθάνατοι!!!!»

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γ. Λαδόπουλος, ενώ στεφάνια κατέθεσαν εκ μέρους του Δημάρχου Λαρισαίων ο αντιδήμαρχος Γ. Αλεξούλης ο ταξίαρχος (Ι) Γεώργιος Αριστείδης Αγορογιάννης, εκ μέρους του Αρχηγού ΤΑ, ο υποδιευθυνής Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας Ευαγ. Πελεκάνης,o περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Γ. Δοδοντσάκης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, ο εκπρόσωπος του κόμματος «Ελληνική Λύση» κ. Δ. Ζιώκας, η γ.γ. του Επιμελητηρίου κα. Καλ. Τζίκα, ο πρόεδρος της Ισραηλίτικης Κοινότητας κ. Μ. Μαγρίζος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Εθνικής Αντίστασης κ. Γ. Μπέφας κ.α.  

Ακολούθησε προσκλητήριο αρχών και κατάθεση στεφάνων. 

Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης στον Αντιαεροπορικό πραγματοποιήθηκαν λιτές εκδηλώσεις στην  προτομή του Γιάννη Πατέρα στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (συνοικία Αγ. Κωνσταντίνου), με κατάθεση στεφάνων, όπως και στην πλατεία Δ. Τσάτσου, όπου και η σχετική προτομή.