Για την κάθοδο στην Αθήνα και την αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ετοιμάζεται το μπλόκο των Τεμπών, με τις επαφές μεταξύ των αγροτών όλης της χώρας που είναι υπέρ του διαλόγου να πυκνώνουν.

Αντίθετη είναι η εικόνα στη Νίκαια της Λάρισας όπου η πλειονότητα των αγροτών αρνείται να παραστεί στην συνάντηση της Δευτέρας. Σήμερα για το θέμα αυτό θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο πολιτιστικό κέντρο της Νίκαιας και θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις.

Σε ότι αφορά τη ικανοποίηση των αγροτικών αιτημάτων, σύμφωνα με όσα διαρρέονται, η κυβέρνηση προτίθεται να διατηρήσει την αυτοτέλεια του ΟΓΑ, με τη δημιουργία τριών ασφαλιστικών κλάσεων, από τις επτά που υπάρχουν σήμερα (οι δύο είναι προαιρετικές). Η νέα πρόταση περιλαμβάνει τις τρεις υποχρεωτικές ασφαλιστικές κατηγορίες με τους εξής συντελεστές: α) εισφορές 10% επί του πραγματικού εισοδήματος αντί της αρχικής που προέβλεπε 14%. β) εισφορές 15% και γ) εισφορές 20%. Επίσης, εξετάζεται η δυνατότητα να μπορούν οι αγρότες ανά τριετία να αλλάζουν ασφαλιστική κλάση, καθώς η επιλογή της χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας θα συνδέεται με αντίστοιχες μειώσεις στις συντάξεις τους. Αγροτικό μητρώο: Θα θεωρούνται κατά κύριο επάγγελμα αγρότες όσοι έχουν το 51% του εισοδήματος από αγροτικές δραστηριότητες. Εργόσημο και για τα μέλη της οικογένειας, ώστε να έχουν κι αυτά ασφάλιση και επέκταση του στους παράνομα διαμένοντες αλλοδαπούς. Ταχύτερη επιστροφή Φόρων και ταχύτερος συμψηφισμός ΦΠΑ και δέσμευση για φορολογικές ελαφρύνσεις στα χαμηλά εισοδήματα.