Την υλοποίηση σειράς μέτρων στήριξης της εστίασης, του λιανεμπορίου και όλων των επιχειρήσεων που έμειναν κλειστές με κρατική εντολή, στο πλαίσιο του δεύτερου lock down, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων, υπερψηφίζοντας την εισήγηση της δημοτικής αρχής του Απ. Καλογιάννη. 

Στην σχετική εισήγηση ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Θάνος Αδαμόπουλος, αναφέρθηκε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που δίνει η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και εισηγείται η δημοτική αρχή του Απόστολου Καλογιάννη, στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων. 

Τα μέτρα στήριξης του Δήμου Λαρισαίων αφορούν μεγάλη ομάδα επαγγελματιών και επιχειρήσεων και εστιάζονται στην 

α) απαλλαγή καταβολής των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων

(π.χ. τραπεζοκαθίσματα, κλπ) όσων δεν κάνουν χρήση του παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου και στην 

β) απαλλαγή καταβολής των ανταποδοτικών δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς παροχής ρεύματος.

Πρόκειται για σημαντικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές, με κρατική εντολή για ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα και οι οποίες προετοιμάζονται για την επαναλειτουργία τους. 

Παράλληλα, στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης θα τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και η πρόταση για τις απαλλαγές για μισθώματα των δημοτικών ακινήτων που στεγάζονται επιχειρήσεις, οι οποίες διέκοψαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους με κρατική εντολή, υλοποιούνται και από τους Δήμο Λαρισαίων τα όσα προβλέπονται από το νομικό πλαίσιο και τα μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνησης. 

Σημειώνεται τέλος, ότι στην περίπτωση καταβολής των παραπάνω τελών κατά το διάστημα απαλλαγής αυτών, θα υπάρχει η δυνατότητα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών.

Λεπτομέρειες για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν όσοι επαγγελματίες υπάγονται στα μέτρα στήριξης, θα ανακοινωθούν άμεσα από το Δήμο Λαρισαίων μετά την έγκριση της εισήγησης από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Απαλλαγές από τα τροφεία για τους Παιδικούς Σταθμούς

Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την απαλλαγή καταβολής τροφείων των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Λαρισαίων για όσο χρονικό διάστημα έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, στα πλαίσια της προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο της περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού covid-19.

Απαλλαγές δημοτικών τελών και φόρων για σεισμόπληκτους

Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την απαλλαγή από τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, το φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας των ακινήτων που βρίσκονται στο Δήμο Λαρισαίων, τα οποία έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, λόγω του σεισμού της 3ης Μαρτίου 2021 και έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα.