Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Λάρισας αναφέρονται τα εξής:

"Η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για την είσοδο στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας από το Υπουργείο Παιδείας, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, οδηγεί στον άδικο αποκλεισμό σχεδόν 30.000 μαθητών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ακόμα και στο κρίσιμο θέμα της εκπαίδευσης, είδε την πανδημία ως ευκαιρία για να προωθήσει νέους στα αγαπημένα της ιδιωτικά κολέγια.

Σκοπός του αντιεκπαιδευτικού κυβερνητικού νόμου ήταν από την πρώτη στιγμή να αποκλείσει όσους περισσότερους φοιτητές και φοιτήτριες είναι δυνατό από το δημόσιο πανεπιστήμιο, ώστε να αναζητήσουν την επαγγελματική τους αποκατάσταση σε ιδιώτες, πληρώνοντας πανάκριβα δίδακτρα για μία αμφιβόλου ποιότητας εκπαίδευση.

Την ίδια στιγμή τα δημόσια πανεπιστήμια βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της συρρίκνωσής τους. Δεκάδες τμήματα, κυρίως περιφερειακά, που εξυπηρετούν επιστημονικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φοιτητές και να κλείσουν, εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Οι μαθητές που θα δουν τα μηχανογραφικά κλειστά ή με ελάχιστες επιλογές δεν είναι εκείνοι που «αφήνουν λευκή κόλλα», όπως έλεγε η Νέα Δημοκρατία, αλλά και υποψήφιοι με καλές έως άριστες βαθμολογίες.

Η Νέα Δημοκρατία αδιαφορεί πλήρως για τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, απαξιώνοντας με απαράδεκτο τρόπο τη δημόσια εκπαίδευση.

Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και αυτή τη στιγμή, να αναλογιστεί τις βαρύτατες ευθύνες της και να αναστείλει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ώστε να καλυφθούν όλες οι διαθέσιμες θέσεις στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται πως θα καταργήσει το σύστημα της ΝΔ για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, όπως και κάθε άλλο νόμο – έκτρωμα της υπουργού Κεραμέως, που δοκιμάζει τις αντοχές των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους."