Σε ανακοίνωσή του τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας αναφέρονται τα εξής:

«Ο κ. Θεοδωρικάκος, ως υπουργός Εσωτερικών, διακρίνεται για τη συνεχή προσπάθεια αποδόμησης κάθε θετικής επίδρασης που έχει η εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Έχει αναλάβει τον ρόλο του «μαχητή» κατά της δημοκρατικής, διαφανούς και ανόθευτης καταγραφής των επιλογών (είτε πολιτικών, είτε προσώπων)  που έκαναν οι πολίτες.

Η «μάχη» του ξεκίνησε το καλοκαίρι, όταν επιχείρησε να ακυρώσει το αυτοδιοίκητο, καθιστώντας ανενεργά όργανα τα Δημοτικά Συμβούλια και ενισχύοντας μηχανιστικά το ρόλο μιας ομάδας γύρω απο τον εκάστοτε Δήμαρχο.

Τώρα έχουμε τη συνέχεια: Στις πρώτες σειρές της αιτιολογικής έκθεσης των τροπολογιών που κατέθεσε νύχτα (έχει και αυτό τη σημειολογία του, για το τί μας περιμένει) αναφέρονται τα εξής:

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πλειοψηφίες που έχουν σχηματιστεί στα δημοτικά συμβούλια, λόγω της στρέβλωσης του εκλογικού συστήματος, επιτυγχάνουν την υποβολή επαναλαμβανόμενων εναλλακτικών προτάσεων κατά τη διαδικασία ψήφισης του τεχνικού προγράμματος, της επιβολής τελών, ή της ψήφισης και αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του οικείου φορέα…»

Βάσει των παραπάνω διαπιστώνεται μια ασύμβατη ερμηνεία για την εφαρμογή της απλής αναλογικής.

Πρώτον, το υπουργείο θεωρεί αξιωματικά πως η απλή αναλογική είναι ένα στρεβλό εκλογικό σύστημα!

Δεύτερον, θεωρεί πως είναι κακό η υποβολή  εναλλακτικών προτάσεων στα Δημοτικά Συμβούλια!

Τρίτον, θεωρεί πως είναι κακό τα Δημοτικά Συμβούλια να διατυπώνουν προτάσεις για  έργα ή για  το ύψος των δημοτικών τελών!

Μήπως τελικά ο κ. Θεοδωρικάκος θεωρεί πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να γίνει τοπική διοίκηση και να αντικατασταθεί απο έναν υπάλληλο του υπουργείου Εσωτερικών;

Το υπουργείο Εσωτερικών και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μάχονται κατά της απλής αναλογικής και επιδιώκουν με κάθε μέσο να ακυρώσουν το αυτοδιοίκητο των κοινωνιών, την ενεργοποίηση των πολιτών  και την αλλαγή συμπεριφορών και στάσεων των πολιτών σε σχέση με τους θεσμούς.

Επιδιώκουν να ακυρώσουν την αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να της αφαιρέσουν κύρος και δύναμη.
Αυτή η κυβέρνηση έχει δείξει πως δεν νοιάζεται για τη διατήρηση θεσμών που ενισχύουν τη δημοκρατία».