Τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 6:00 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση όλων των φορέων του προγράμματος «Λάρισα – Πόλη που Μαθαίνει» , μετά την εκλογή του νέου Δημοτικού Συμβουλίου.

Αναλυτικά, στην πρόσκληση που υπογράφει ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Εκπαιδευτικών Δράσεων Σωτήρης Βούλγαρης επισημαίνονται τα εξής:

«Τον Σεπτέμβριο του 2015 υιοθετήθηκε από τα 193 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών ένα κοινό σχέδιο, η Ατζέντα 2030, για την επίτευξη ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους, χαράσσοντας μια διαδρομή για τα επόμενα 15 χρόνια προς την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας, την καταπολέμηση της ανισότητας και της αδικίας και την προστασία του Πλανήτη μας.

Ένας αυξανόμενος αριθμός δήμων σε όλο τον κόσμο βλέπει την εφαρμογή στρατηγικής διά βίου μάθησης για την αειφόρο αστική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς ως το κλειδί για την ατομική ενδυνάμωση, την κοινωνική ένταξη, την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη.

Το Ινστιτούτο Διά Βίου Μάθησης (UIL) της UNESCO –  ο μοναδικός οργανισμός στην οικογένεια των Ηνωμένων Εθνών που προωθεί τη Διά Βίου Μάθηση –  ξεκίνησε το 2012 το Παγκόσμιο Δίκτυο των Πόλεων που Μαθαίνουν (Learning Cities).

Ένα διεθνές δίκτυο που προωθεί την ανταλλαγή καλών πρακτικών και την ανάπτυξη ικανοτήτων μεταξύ των μελών του για να βελτιώσουν τις λειτουργίες τους, την παραγωγή γνώσης, την κριτική σκέψη και την αλλαγή.

Η Λάρισα ήταν η πρώτη ελληνική πόλη που εντάχθηκε στο παγκόσμιο δίκτυο της UNESCO τo 2015. Βραβεύτηκε για τις προσπάθειές της το 2017.

Στη Παγκόσμια Συνδιάσκεψη των Πόλεων που Μαθαίνουν της UNESCO, τον Οκτώβρη ορίστηκε Συντονίστρια πόλη του Ινστιτούτου Δια βίου Μάθησης της UNESCO, σε διεθνές επίπεδο, για τη θεματική ενότητα Citizenship Education.

Με την υπ.αριθμ 303/12/2017 Απόφαση  του Δ.Σ. συγκροτήθηκε Επιτροπή με τίτλο «Η Πόλη που Μαθαίνει» της οποίας η διάρκεια θητείας ακολουθεί τη διάρκεια της θητείας του δημοτικού συμβουλίου. Για την εύρυθμη λειτουργία της επιτροπής, υπάρχει ολιγομελές «Συντονιστικό όργανο της επιτροπής», στο οποίο θα συμμετέχουν και πέντε (5) εκπρόσωποι φορέων, που ορίζονται από την ετήσια συνάντηση αυτών.

Για το σκοπό αυτό, καλείσθε οι φορείς της πόλης τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 6:00μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου για την πραγματοποίηση της πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής, μετά την εκλογή του νέου Δημοτικού Συμβουλίου.

Κατά τη συνάντηση θα υπάρχει συγκεκριμένη θεματολογία αναφορικά με

Α) Ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος.

Β) Ενημέρωση για το ρόλο της Λάρισας ως συντονίστρια πόλη του Ινστιτούτου Δια βίου Μάθησης της UNESCO, για τη θεματική ενότητα Citizenship Education.

Γ) Ανάδειξη των μελών της συντονιστικής επιτροπής.

Για την καλύτερη οργάνωση της συνάντησης, παρακαλείσθε να ορίσετε ένα μέλος και τον αναπληρωτή του και να αποστείλετε τα ονόματά τους στο email: learning-city@larissa-dimos.gr ή να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα 2410-680249 και 2410-680250.

Το έργο και οι αρμοδιότητες της επιτροπής, αλλά και του συντονιστικού οργάνου περιγράφονται αναλυτικά στο συνημμένο αρχείο: 303/12/2017 Απόφαση Δ.Σ. – Συγκρότηση Επιτροπής με τίτλο «Η Πόλη που Μαθαίνει».

Η παρουσία σας θα συμβάλλει καθοριστικά στη συνέχεια του επιτυχημένου προγράμματος «Λάρισα – Πόλη που Μαθαίνει»».