Ο Σύλλογος Φίλων Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Λάρισας αποχαιρετά με σεβασμό την Αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης Ιλιάδα Χαλκιά-Παλιούρα. Έφυγε χθες πλήρης ημερών, έχοντας ζήσει μια ζωή γεμάτη αγώνες, αλλά και διώξεις, μια ενδιαφέρουσα, τελικά, ζωή, την οποία αφιέρωσε στην πάλη για πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά: τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Ειρήνη, την Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Στέλεχος της ΕΠΟΝ και, στη συνέχεια, στο Δημοκρατικό Στρατό, πολιτική πρόσφυγας στην Πολωνία μετά τον Εμφύλιο, επέστρεψε το1965 στην Ελλάδα, έχοντας εκπαιδευτεί ως νοσηλεύτρια, επάγγελμα που άσκησε στην Κλινική Γ. Ι. Κατσίγρα.

Ήταν πάντα παρούσα στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των αντιστασιακών στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας. Τη θυμόμαστε να μας μεταφέρει πολύ παραστατικά τις εμπειρίες της από τους αγώνες της και ιδιαίτερα από τη συμμετοχή της στο Θέατρο του Βουνού του Βασίλη Ρώτα.

Η Ιλιάδα Χαλκιά-Παλιούρα πέρασε στη χορεία των αθάνατων λαικών αγωνιστριών, που θα μας εμπνέουν με το παράδειγμά τους.

Οι κόρες και τα εγγόνια της πρέπει να νιώθουν περήφανες και να εμπνέονται από τη ζωή της, μια αξιοβίωτη ζωή, παράδειγμα για τις νέες γενιές.

Την ευχαριστούμε. Θα θυμόμαστε και θα τιμούμε πάντα την αγωνίστρια Ιλιάδα Χαλκιά-Παλιούρα. 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ