Διατηρεί ένα μικρό μηχανουργείο στη Γιάννουλη κι όμως καταφέρνει να μαγνητίζει τα βλέμματα ανθρώπων με μεράκι απ όλη την Ελλάδα. Ο Παναγιώτης Τσαλίκης είναι ένας 40χρονος Λαρισαίος που καταφέρνει με ιδιαίτερη ακρίβεια να δημιουργεί αριστουργήματα.

Τελευταίο του επίτευγμα ένα ζευγάρι φτερά. Όχι, δεν χρησιμοποίησε… κερί για να το πετύχει αλλά αλουμίνιο που το γνωρίζει καλύτερα εδώ και πολλά χρόνια. Άλλωστε με αυτό κατάφερε πριν από λίγο διάστημα να δημιουργήσει μια σειρά από ποδήλατα κατά παραγγελία στα μέτρα του καθενός.

https://bit.ly/2Uurd1z Cubico τα ονόμασε από τα αρχικά Custom Bike Construction. Δηλαδή ποδήλατο κατά παραγγελία.

***

Όμως σύμφωνα με τον ίδιο οι κατασκευές των ποδηλάτων δε σταματάνε ποτέ κι αυτή τη φορά είπε να ασχοληθεί με κάτι λίγο διαφορετικό.

«Ένα νέο challenge που εμπεριέχει φυσικά κατασκευή από αλουμίνιο, μηχανουργική κατεργασία, συγκόλληση tig και συστήματα πεπεισμένου αέρος με εμβολα και φορητή δεξαμενή».

Μια γνωστή του που επίσης προσπαθεί να κάνει πάντα τη διαφορά στη δουλειά της, ανέλαβε μια επίδειξη μόδας και έψαχνε ένα τρόπο να κατασκευάσει φτερά που θα τοποθετηθούν στην πλάτη από τα μοντέλα. Αμέσως πήρε τηλέφωνο τον Πάνο κι εκείνος δέχθηκε με χαρά.

«Η ιδέα ήταν να κατασκευαστεί ένα frame από ελαφρύ κράμα, το οποίο θα επενδυθεί με φτερά, πούπουλα, και υφάσματα ώστε να παραπέμπει σε φτερά αετού τα οποία όμως δε θα είναι σταθερά, αλλά θα πρέπει να κινούνται».

***

Εδώ ήταν λοιπόν το δύσκολο. Αφού το σχεδίασε καλά για λίγες ημέρες το έβαλε μπροστά «Κατασκευάστηκε λοιπόν μια δεξαμενή που θα εμπεριέχει τον πεπιεσμένο αέρα, πίεσης 8bar, και ένα frame αλουμίνιου με μοχλικό το οποίο κινείται με μπουκάλα –έμβολο- αέρος. Όλο αυτό με ιμάντες θα φοριέται στην πλάτη σαν ένα σακίδιο πλάτης». Όπως όλα δείχνουν θα κλέψει την παράσταση στην επίδειξη μόδας.

Αυτές οι κατασκευές αν και δύσκολες είναι που εξάπτουν την δημιουργικότητα μου και τη φαντασία μου τονίζει στα «Ρεπορτάζ του Κάμπου» ο Πάνος Τσαλίκης.

Κώστας Γκιάστας (Ρεπορτάζ του Κάμπου)