Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του Επιμελητηρίου Λάρισας σειρά εκδηλώσεων και συναντήσεων με στόχο την αναζήτηση στρατηγικών για την ανάπτυξη του πεζοπορικού και ποδηλατικού τουρισμού στην Π.Ε. Λάρισας και τα πιθανά σημαντικά οφέλη, που μπορούν να προκύψουν για την τοπική επιχειρηματικότητα. 

Καλεσμένος και κύριος ομιλητής ήταν ο επί χρόνια συνεργάτης του Επιμελητηρίου Λάρισας και του Δικτύου Επιχειρήσεων Ολύμπου-Κισσάβου (ΟΛ.ΚΙΣ.) κ. Pierre Spirito, Διευθυντής του γαλλικού τουριστικού φορέα ανάπτυξης CDT Lozère και συνεργάτης του γαλλικού φορέα ποιότητας τουριστικών καταλυμάτων Clévacances.

Οι δύο αυτές ήπιες μορφές τουρισμού κερδίζουν έδαφος στην διεθνή αγορά καθώς προσφέρουν στους επισκέπτες την ελευθερία της εξερεύνησης και στις τοπικές κοινότητες ανάπτυξη, χωρίς την απαίτηση κοστοβόρων επενδύσεων. Για την περιοχή μας που κατά κύριο λόγο  έχει διατηρήσει αναλλοίωτη την αυθεντικότητα και το φυσικό της περιβάλλον, η ομιλία του κ.  Spirito ήρθε για να επιβεβαιώσει την πεποίθηση και τις μέχρι τώρα προσπάθειες, ότι η χρήση της παγκόσμιας φήμης του Ολύμπου, ως εμπροσθοφυλακής, είναι απαραίτητη στην έναρξη μιας συντονισμένης προσπάθειας αξιοποίησης του τουριστικού αποθέματος της ενδοχώρας.

Πρωτίστως, έλαβε χώρα η συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Τ.Ε.Ι. Λάρισας, του Επιμελητηρίου και της ιδιωτικής και δημόσιας επιχειρηματικότητας, όπου αναλύθηκαν και προτάθηκαν οι δυνατότητες ενίσχυσης και υποστήριξης του πεζοπορικού και ποδηλατικού τουρισμού από πλευράς των δημόσιων φορέων. Στην ίδια συνάντηση παρουσιάστηκε περιληπτικά η πρόταση συμπληρωματικής πιστοποίησης των τουριστικών καταλυμάτων ως φιλικά προς τους ποδηλάτες και πεζοπόρους και της πρόσθετης αξίας που θα προσδώσει το εγχείρημα στο συνολικό πλάνο. 

Σε δεύτερο χρόνο το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή εκδήλωση-ενημέρωση για τη δημιουργία θεματικών πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών οι οποίες θα φέρουν μια ισορροπία στο ποσοστό των επισκεπτών των παραλίων και της ενδοχώρας, με την παράλληλη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Στο πλαίσιο της συζήτησης αναλύθηκαν διεξοδικά τα πλεονεκτήματα δημιουργίας «πράσινων διαδρομών-ήπιας κυκλοφορίας» με τη επαρκή και σωστή σήμανση και η σημασία της δημιουργίας ενός σήματος ποιότητας που θα πιστοποιεί την ποιότητα και τη φιλικότητα των  τουριστικών καταλυμάτων προς αυτό το προφίλ επισκεπτών. Ο ομιλητής  κ. Spirito, τόνισε την ουσιαστική σημασία της ύπαρξης μιας θεματικής για το δίκτυο των μονοπατιών, παραθέτοντας το παράδειγμα του πεζοπορικού μονοπατιού του «Αγ. Ιακώβου της Κομποστέλλας» το οποίο δέχεται 100.000 περιπατητές κάθε χρόνο, οι οποίοι επιθυμούν να ακολουθήσουν τα βήματα του και διασχίζει τις χώρες της Γαλλίας και της Ισπανίας. Η ολοκλήρωση της πρότασης έγινε με την παρουσίαση των πλεονεκτημάτων για τα καταλύματα, μέσω της συνεργασίας με το φορέα ποιότητας Clévacances, εφόσον τα πιστοποιημένα καταλύματα και οι εξειδικευμένες υπηρεσίες τους θα ωφεληθούν της προβολής τους μέσω των επισήμων δικτύων προώθησης του φορέα στο εξωτερικό.

Κοινή πεποίθηση όλων των μετεχόντων ήταν ότι, η συγκυρία αποδεικνύεται ιδανική για κάθε ενδιαφερόμενο φορέα ή ιδιώτη, καθώς η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ανακοινώσει την εκκίνηση των διαδικασιών διεθνούς πιστοποίησης τριών πεζοπορικών μονοπατιών σε όλη τη Θεσσαλία. Στη λογικής της πιεστικής αναγκαιότητας συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικής και δημόσιας πρωτοβουλίας, το Επιμελητήριο και το Δίκτυο ΟΛ.ΚΙΣ. θα καταθέσουν πρόταση συνεργασίας προς τους δημόσιους φορείς με συγκεκριμένους στόχους και ορίζοντα αξιολόγησης αποτελεσμάτων ενός χρόνου.