Μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό του Κουτσόχερου αλλά και στα σχολεία των κοντινών χωριών θα μάθουν τα προσφυγόπουλα τα πρώτα τους γράμματα στη Λάρισα όπου βρέθηκαν μετά την φυγή από την πατρίδα τους.

Οπως έχει ήδη εξαγγείλει το υπουργείο Παιδείας, φέτος θα φιλοξενηθούν και θα φοιτήσουν στα ελληνικά σχολεία όλα τα προσφυγόπουλα ηλικίας από 4 έως 18 ετών που βρίσκονται στην Ελλάδα και οι γονείς τους επιθυµούν να λάβουν γενική ή επαγγελµατική εκπαίδευση. 

Το εγχείρηµα προβλέπει σχέδιο καθηµερινής µεταφοράς των παιδιών των προσφύγων από τα κέντρα φιλοξενίας σε γειτονικά δηµόσια σχολεία, όπου θα δηµιουργηθούν ειδικές τάξεις υποδοχής για την εκµάθηση της ελληνικής και της αγγλικής γλώσσας, ενώ θα προηγηθεί αναλυτική ενηµέρωση τόσο των γονέων των προσφύγων όσο και των Ελλήνων γονέων ώστε να µην υπάρξουν αντιδράσεις και ρατσιστικές συµπεριφορές. Το πρόγραµµα που έχει εκπονήσει το υπουργείο Παιδείας και το οποίο έχει σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να µη διαταραχθεί το διδακτικό πρόγραµµα, αλλά και ούτε να αποµονωθούν τα προ- σφυγόπουλα από τους υπόλοιπους µαθητές προκαλώντας φαινόµενα γκετοποίησης, προβλέπει: 

-Για τις ηλικίες 4 έως 7 ετών ίδρυση παραρτηµάτων νηπιαγωγείων εντός των κέντρων φιλοξενίας.

 - Για παιδιά ηλικίας 7 έως 15 ετών δηµιουργία ειδικών τάξεων υποδοχής σε σχολεία που γειτνιάζουν µε κέντρα φιλοξενίας προκειµένου να µάθουν τα προσφυγόπουλα να µιλούν ελληνικά και αγγλικά. Επίσης θα παρακολουθήσουν εντατικά µαθήµατα Μαθηµατικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Οι τάξεις υποδοχής θα λειτουργούν σε απογευµατινά ωράρια από τις 2 το µεσηµέρι έως τις 6 το απόγευµα, µε την προοπτική τα παιδιά που θα µαθαίνουν ελληνικά να εντάσσονται αργότερα κανονικά στις πρωινές τάξεις. Παράλληλα, θα υπάρχει πρόβλεψη να συµµετέχουν κανονικά στα µαθήµατα που δεν απαιτούν γνώση της ελληνικής (Γυµναστική, Μουσική, Ζωγραφική) για να αφοµοιωθούν γρήγορα στην κοινωνία του σχολείου. 

-Για τα ασυνόδευτα παιδιά ηλικίας 14-18 ετών, το ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ µαζί µε τη ∆ιεύθυνση Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης και άλλους φορείς θα εκπονήσουν το σχέδιο ένταξής τους, εφόσον αυτά το θέλουν, στην τεχνική εκπαίδευση. Το πιο δύσκολο εγχείρηµα αφορά τα παιδιά από 7-15 ετών, µε το υπουργείο να δίνει προτεραιότητα σε αυτή των πρώτων τάξεων του ∆ηµοτικού, µε στόχο να αρχίσουν το σχολείο στα τέλη Σεπτεµβρίου. Ενώ όµως έχουν ήδη διασφαλιστεί οι πρώτες πιστώσεις για τη µεταφορά των µαθητών από τα κέντρα φιλοξενίας στα σχολεία (2,8 εκατ. ευρώ από τον ∆ιεθνή Οργανισµό Μετανάστευσης-∆ΟΜ ως το τέλος του χρόνου), υπάρχουν ακόµη πολλά προβλήµατα για να επιλυθούν προκειµένου να µη ναυαγήσει ένα αρχικώς καλά οργανωµένο σχέδιο, και η χώρα µας γίνει και πάλι αντικείµενο επικριτικών και αρνητικών δηµοσιευµάτων. Το συνολικό κόστος για τη µετακίνηση των παιδιών από τους καταυλισµούς στις τάξεις υποδοχής των κοντινών σχολείων, τους συνοδούς και την καθαριότητα των σχολείων αγγίζει τα 9 εκατ. ευρώ.