Στο THESSALONIKI HELEXPO FORUM και στο panel με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στην Αυτοδιοίκηση – Αναγκαίες όσο ποτέ» τοποθετήθηκε ως ομιλήτρια η Τομεάρχης Εσωτερικών του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, μαζί με τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Λιβάνιο, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλονίκης κ. Τζιτζικώστα, τον Δήμαρχο Τρικάλων κ. Παπαστεργίου και τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Ζαχαριάδη.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι εκδηλώσεις του THESSALONIKI HELEXPO FORUM διοργανώνονται φέτος από τη ΔΕΘ- Helexpo AE, από τις 11 έως τις 20 Σεπτεμβρίου, και θέτουν επί τάπητος όλα τα επίκαιρα και φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία, στις νέες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία.

Στην παρέμβασή της η τομεάρχης Εσωτερικών του Κινήματος Αλλαγής τόνισε πως αναμφισβήτητα «όλες οι μεγάλες Αυτοδιοικητικές μεταρρυθμίσεις, που έλαβαν χώρα μετά τη Μεταπολίτευση φέρουν αναμφισβήτητο πολιτικό ονοματεπώνυμο και αυτό δεν είναι άλλο από ΠΑΣΟΚ, το οποίο ως παράταξη θεσμοθέτησε όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όπως ο «Καποδίστριας» κι ο «Καλλικράτης», βγάζοντας την Αυτοδιοίκηση από τη μιζέρια της μικρο-διαχείρισης και προσδίδοντάς της αυτοπεποίθηση και όραμα, καθώς και τα εργαλεία για να τα πραγματώσει».

Παράλληλα και με νόημα η βουλευτής υπογράμμισε πως «άλλοι κομματικοί χώροι εργάστηκαν με ζέση προς αυτήν την κατεύθυνση, άλλοι – όπως ο ΣΥΡΙΖΑ με την αντιμεταρρύθμιση του ''Κλεισθένη'' - δυναμίτισαν τις όποιες προσπάθειες, και άλλοι – όπως η παρούσα κυβέρνηση – περιορίστηκαν σε εξίσου αντιμεταρρυθμιστικά ''μερεμέτια'' ως αντιστάθμισμα στις διαλυτικές για την Τ.Α. λογικές της προηγούμενης κυβέρνησης».

Για τις κυβερνητικές αυτοδιοικητικές παρεμβάσεις κατά τους τελευταίους 14 μήνες, η Ευαγγελία Λιακούλη δε «μάσησε» τα λόγια της, λέγοντας: «δεν γίνεται για εμάς, τους αμιγώς Αυτοδιοικητικούς ανθρώπους, η θετική και αυτονόητη επιδίωξη προγραμματικών συναινέσεων και συμπράξεων των δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων, να τείνει να υπονομευτεί από την ''ενός ανδρός αρχή'' - είτε αυτός είναι ο Δήμαρχος, είτε ο Περιφερειάρχης.

Ούτε μας βρίσκει σύμφωνους να μετατίθενται αρμοδιότητες λήψης αποφάσεων στις Οικονομικές Επιτροπές, αν οι συσχετισμοί στα αντιπροσωπευτικά όργανα των δημοτικών και των περιφερειακών συμβουλίων – ακόμη και μετά τις μεθοδεύσεις της ΝΔ - δεν βολεύουν. Είμαστε αντίθετοι στο να καταστούν τα δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, απλά διακοσμητικά όργανα. Γιατί πιστεύουμε πως τεχνάσματα και τεχνητές πλειοψηφίες δεν αξίζουν στην Αυτοδιοίκηση».

Στην δευτερολογία της - και σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου που συντόνιζε το panel - η βουλευτής Λάρισας  με έμφαση τόνισε πως όλα τα παραπάνω καθιστούν το ΠΑΣΟΚ τον κατεξοχήν πολιτικό χώρο, που διαθέτει το «αυτοδιοικητικό χρωμόσωμα», ενώ παράλληλα εγκάλεσε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς στο ζήτημα των μασκών για τους μαθητές, λέγοντας πως το ζήτημα δεν είναι αυτή καθαυτή η φάρσα γιγαντιαίων διαστάσεων, αλλά το γεγονός ότι ο πολίτης δεν μπορεί να νιώσει εμπιστοσύνη ούτε για την κυβέρνηση, ούτε για την Αυτοδιοίκηση, η οποία ανέλαβε το εγχείρημα και τα «θαλάσσωσε».

«Κάθε μέρα από τα δελτία ειδήσεων και από τις κυβερνητικές κορώνες επικρέμεται ο φόβος πολέμου με την Τουρκία - πράγμα που κάποτε μπορεί να συμβεί. Τι σκέφτεται ο μέσος πολίτης, όταν η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε ένα απλό οργανωτικό ζήτημα, όπως αυτό με τις παιδικές μάσκες;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά. 

Κλείνοντας την τοποθέτησή της η Ευαγγελία Λιακούλη αναφέρθηκε και στην ανάγκη επιτέλους η Αυτοδιοίκηση να αποκτήσει αυτοτελείς πόρους από την φορολογία των πολιτών, προκειμένου να ανεξαρτητοποιηθεί από τη μέγγενη της κεντρικής διοίκησης: «άλλο όραμα από το να δημιουργήσουμε αυτόνομες, μικρές ''τοπικές δημοκρατίες'' δεν μπορεί να υπάρξει» τόνισε, εκφράζοντας για μια ακόμη φορά το αυτοδιοικητικό της όραμα.