Επιχείρηση «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» έχει ονομαστεί το όλο σχέδιο της κυβέρνησης αναφορικά με τα εμβόλια και ως στόχο έχει, την ασφαλή αποθήκευση και μετακίνηση των εμβολίων στην πατρίδα μας, σύμφωνα με τον γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, τα εμβόλια με το που θα έρθουν θα αποθηκευτούν σε 5 ειδικούς χώρους με ψυγεία βαθιάς κατάψυξης. Οι πολίτες θα εμβολιαστούν αφού θα έχουν κλείσει το ραντεβού τους ηλεκτρονικά ή μέσω φαρμακείων.

Την ασφάλεια των εμβολίων και την μεταφορά τους έχουν αναλάβει τα υπουργεία Πολιτικής Προστασίας και Προστασίας του Πολίτη με τη συνδρομή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών έχει ως εξής:

Στις 26 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε 9.750 δόσεις από το εμβόλιο των Pfizer/Biontech. Οι πρώτες δόσεις θα πάνε στις 27 Δεκεμβρίου σε Ευαγγελισμό, Σωτηρία, Θριάσιο, Ασκληπιείο και Αττικό.

Και στη συνέχεια στις 28 θα μεταφερθούν δόσεις στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, στο πανεπιστημιακό Λάρισας, στο πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα.

Πως θα παραλάβουμε τις επόμενες δόσεις:

- Έως 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε 83.850 δόσεις από το ίδιο εμβόλιο

- Έως τέλη Ιανουαρίου 429.000 δόσεις του ιδίου εμβολίου

- Έως τέλη Φεβρουαρίου 333.450 δόσεις του ίδιου εμβολίου

- Υπολογίζεται ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου από το εμβόλιο των  Pfizer/Biontech θα έχουμε πάρει 1.265.550 δόσεις.

Επίσης, τον Ιανουάριο αναμένεται να προστεθούν οι δόσεις που έχουμε παραγγείλει από τις εταιρείες AstraZeneca και Moderna, εάν φυσικά λάβουν τελική έγκριση από τον ΕΜΑ.

Οι εμβολιασμοί στο γενικό πληθυσμό θα ξεκινήσουν μετά τα μέσα Ιανουαρίου.

Αναφορικά με το αν είναι έτοιμα τα εμβολιαστικά κέντρα, αν δηλαδή έχουν γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι έχει προβλεφθεί η στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

naftemporiki.gr