Η «Λογοτεχνική Σκηνή» της Θεσσαλονίκης είναι ένας νέος, φιλόδοξος θεσμός, που δημιουργήθηκε το 2012 μετά από πρόταση του διευθυντή της Γιώργου Κορδομενίδη το πλαίσιο του φεστιβάλ «Παρά θίν' αλός» του Δήμου Καλαμαριάς και από πέρυσι τη διοργάνωσή της ανέλαβε το λογοτεχνικό περιοδικό «Εντευκτήριο» με τη συνδρομή του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Φέτος 21 καταξιωμένοι, νεότεροι αλλά και πρωτοεμφανιζόμενοι ποιητές και πεζογράφοι από την Ελλάδα και την Κύπρο (μεταξύ των οποίων ο Λαρισαίος ποιητής Δημήτρης Π. Κρανιώτης) και μαζί τους μουσικοί και ερμηνευτές, σκηνοθέτες/χορογράφοι και ηθοποιοί/χορευτές συμμετέχουν στη «Λογοτεχνική Σκηνή 2016», που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό θέατρο «Άνετον» (Παρασκευοπούλου 42 και Δελφών, Θεσσαλονίκη), στις 18 και 19 Νοεμβρίου 2016 (έναρξη 19.30 ακριβώς), με ελεύθερη είσοδο.

Συγκεκριμένα, διαβάζουν (με αλφαβητική σειρά - όπου δεν αναφέρεται πόλη εννοείται η Θεσσαλονίκη): Δημήτρης Αθηνάκης (Αθήνα), Βασίλης Αμανατίδης, Μοχάμαντ Αμπάς (Σύριος πρόσφυγας), Τάκης Γκόντης (Έδεσσα), Κυριάκος Ευθυμίου (Λευκωσία, Κύπρος), Δημήτρης Θαβώρης, Μαίρη Κλιγκάτση, Γιάννης Κοτσιφός, Ουρανία Κουνάγια, Ηλίας Κουτσούκος, Δημήτρης Π. Κρανιώτης (Λάρισα), Θάνος Λουμπρούκος (Αθήνα), Αίγλη Μπρούσκου, Μύρων μάγιως Παβένος (Αθήνα), Αργύρης Παλούκας (Αθήνα), Κατερίνα Παναγιωτοπούλου (Αθήνα), Καλλιόπη Πασιά, Αλεξάνδρα Πλαστήρα (Αθήνα), Γιώργος Σαράτσης, Κατερίνα Σημηντήρα, Νικίας Φονταράς.

Τις αναγνώσεις λογοτεχνικών κειμένων  συμπληρώνουν περφόρμανς, μουσική και προβολές. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει μικρά αφιερώματα στην Άννα Αχμάτοβα, τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Ζαν Ζενέ, τον Κλείτο Κύρου και τον Δ. Ν. Μαρωνίτη. Στα αφιερώματα συνεργάζονται ο χορευτής Δημήτρης Κυανίδης, ο συνθέτης Πέτρος Σατραζάνης και η ερμηνεύτρια Γεωργία Συλλαίου.

Η «5η Λογοτεχνική Σκηνή» διοργανώνεται από το περιοδικό «Εντευκτήριο», σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και την Α΄ Δημοτική Κοινότητα, με τη χορηγική υποστήριξη της Cosmote και της ΕΥΑΘ.