Με κάθε επισημότητα και ευλάβεια οι Λαρισαίοι υποδέχθηκαν σήμερα στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας στην περιοχή της Χαραυγής τα Τίμια Δώρα των Μάγων από την Ιερά Μονή του Αγίου Παύλου στο Άγιο Όρος.

Η υποδοχή πραγματοποιήθηκε από τον Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιο, με τη συμμετοχή πλήθους πιστών και στη Θεία Λειτουργία που πραγματοποιήθηκε.
Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, τα Τίμια Δώρα προσέφεραν οι σοφοί μάγοι της Ανατολής στο Θείο Βρέφος και ήταν χρυσός, λιβάνι και σμύρνα. Ο Μελχιόρ έφερε τον χρυσό, που συμβόλιζε ότι το βρέφος θα γινόταν βασιλιάς. Ο Γκασπάρ έφερε το λιβάνι, σύμβολο της θείας καταγωγής. Και ο Βαλτάσαρ έφερε τη σμύρνα, η οποία συμβόλιζε τον πρόωρο θάνατο του Ιησού.
Ό χρυσός βρίσκεται υπό την μορφή 28 επιμελώς σκαλισμένων επιπέδων πλακιδίων, ποικίλων σχημάτων (παραλληλογράμμων, τραπεζοειδών, πολυγώνων κτλ.) και διαστάσεων περίπου 5 εκ. χ 7 εκ. Κάθε πλακίδιο έχει διαφορετικό σχέδιο πολύπλοκης καλλιτεχνικής μικροεπεξεργασίας. Ο λίβανος και ή σμύρνα διατηρούνται ως μείγμα υπό την μορφή 62 περίπου σφαιρικών χανδρών, μεγέθους μικρής ελιάς.

Επειδή κυρίως ή πνευματική αλλά και ή υλική, ιστορική και αρχαιολογική αξία των Τιμίων Δώρων είναι ανυπολόγιστη, φυλάσσονται με ιδιαίτερη επιμέλεια στο θησαυροφυλάκιο της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου. Για λόγους ασφαλείας είναι κατανεμημένα σε διάφορες λειψανοθήκες, μόνο μέρος δε αυτών εκτίθεται εις προσκύνησιν των επισκεπτών της Ιεράς Μονής ή μεταφέρεται προς αγιασμό εκτός Αγίου Όρους στις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις.
Τα Τίμια Δώρα θα παραμείνουν στη Λάρισα μέχρι και τις 2 Ιανουαρίου, ενώ κάθε μέρα ο ΙΝ της Του Θεού Σοφίας θα παραμένει ανοιχτός και θα τελείται Θεία Λειτουργία.

thessaliatv.gr