Η Χρόνια Νεφρική Νόσος παρουσιάζει σήμερα συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα, που ανέρχεται σύμφωνα με νεότερα στοιχεία στο 10-12% του γενικού πληθυσμού.

Στο τελικό στάδιό της εφαρμόζεται θεραπεία νεφρικής υποκατάστασης (αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση). Η πιο ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η μεταμόσχευση νεφρού, όταν είναι εφικτή λόγω αντενδείξεων ή της έλλειψης οργάνων. 

Στα πλαίσια ενημέρωσης για τις εξελίξεις στις παθήσεις των νεφρών, η Ακαδημία Νεφρολογίας & Νεφρολογικής Φροντίδας και η Πανεπιστημιακή Νεφρολογική Κλινική του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας διοργανώνουν για έβδομη φορά στις 3-5 Δεκεμβρίου 2021, στη Λάρισα, στο ξενοδοχείο Larissa Divani, το Νεφρολογικό Συμπόσιο 2021.

Όπως κάθε χρόνο το Συμπόσιο επικεντρώνει στις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις στη Νεφρολογία και τη Νεφρολογική Φροντίδα.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρεία του κ. Ιωάννη Στεφανίδη, Καθηγητή Παθολογίας - Νεφρολογίας, διευθυντή της Νεφρολογικής Κλινικής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Όπως και τις προηγούμενες φορές και εφέτος θα επικεντρωθεί στις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις για τις  νεφρικές παθήσεις που αφορούν τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία. Θα παρουσιαστούν ποικίλα θέματα, τα οποία, θα αφορούν όλο το φάσμα των νεφρικών παθήσεων και τη νεφρική μεταμόσχευση. 

«Η θεραπεία στο τελικό στάδιο αν και σώζει ζωές συνιστά ένα δυσβάστακτο φορτίο τόσο ατομικά όσο και κοινωνικά. Εκτός αυτού, στις παθήσεις του νεφρού οι υποκείμενοι μηχανισμοί παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πρέπει να είναι ξεκάθαροι για να μπορεί να εφαρμοστεί η ορθή θεραπεία.

Για το λόγο αυτό το επιστημονικό πρόγραμμα επικεντρώνεται σε μηχανισμούς αιτιο-παθογένειας και θεραπείας νεφρικών παθήσεων. Θα παρουσιαστούν στοιχεία από την έρευνα με αναφορά στην κλινική νεφρολογία. 

Επιπλέον, ιδιαίτερη βαρύτητα στις νεφρικές παθήσεις έχει η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη. Προς την κατεύθυνση αυτή, η αγαστή συνεργασία τόσο σε επιστημονικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο πολλών ιατρικών ειδικοτήτων και του παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι απολύτως απαραίτητη.

Βασικός στόχος της εκδήλωσης είναι η συμβολή σε μια ορθή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των νεφρικών παθήσεων. Επιδεικνύεται σαφώς ότι προς την κατεύθυνση αυτή, η συνεργασία τόσο σε επιστημονικό επίπεδο όσο και στον εργασιακό χώρο όλων των επαγγελματιών υγείας είναι απολύτως απαραίτητη.

Στο επιστημονικό πρόγραμμα του συμποσίου συμπεριλαμβάνονται διακεκριμένοι επιστήμονες με καταξιωμένο κλινικό και ερευνητικό έργο στην Νεφρολογία αλλά και σε άλλες ιατρικές ειδικότητες όπως η Καρδιολογία, η Αιματολογία, η Ψυχιατρική, η Νευρολογία και η ιατρική των μεταγγίσεων» επισημαίνει ο κ. Στεφανίδης.

Στη μεταμόσχευση νεφρού θα επικεντρωθούν δύο στρογγυλές τράπεζες με ειδικότερη αναφορά στην πρόγνωση των μεταμοσχευμένων ασθενών και στις εκβάσεις του νεφρικού μοσχεύματος. Η σημασία της ιστολογικής διερεύνησης στη Νεφρολογία και κυρίως στη μεταμόσχευση νεφρού θα αναλυθεί διεξοδικά στη διάλεξη με τίτλο «Ιστολογικά ευρήματα στην απόρριψη νεφρικού μοσχεύματος» της κ. Χ. Γακιοπούλου αν. Καθηγήτριας Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής του ΕΚΠΑ. 

Σημαντική αναφορά θα γίνει επίσης στην ειδική θεραπευτική και ιατρική του τρόπου ζωής σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσου. Η ποιότητα ζωής, η υγιεινή του ύπνου, η διατροφή, ο διαχείριση του πόνου, και η αποκατάσταση στην πράξη θα αποτελέσουν τη θεματολογία σε μία στρογγυλή τράπεζα που συντονίζεται από τον κ. Γ. Σακκά και την κ. Χ. Καρατζαφέρη Καθηγητές Φυσιολογίας της Άσκησης, στα ΣΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Κεντρικό θέμα του συμποσίου αποτελεί η επιδημιολογία της λοίμωξης COVID-19 στη διάλεξη του κ. Γ. Ραχιώτη αν. Καθηγητή Επιδημιολογίας και Επαγγελματικής Υγιεινής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σημαντική αναφορά θα γίνει στα πλαίσια της διάλεξης αυτής στην πρόληψη της λοίμωξης από SARS-CoV-2 στις Νεφρολογικά Τμήματα, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού και Μονάδες Περιτοναϊκής Κάθαρσης. 

Επίσης όπως κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του Συμποσίου σε δύο ξεχωριστές στρογγυλές τράπεζες καλύπτονται θέματα νοσηλευτικής και φροντίδας των ασθενών με χρόνιες νεφρικές  παθήσεις. Μεγάλη βαρύτητα δίνεται στην εκπαίδευση των νοσηλευτών της νεφρολογικής φροντίδας και στην εκπαίδευση των ασθενών σε θέματα Νεφρολογίας και Νεφρολογικής Φροντίδας. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τελετή έναρξης του Συμποσίου την Παρασκευή 3.12.2021 όπου θα λάβει χώρα διάλεξη της Προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας η οποία αφορά το Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας.

Τη διάλεξη θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας. Το Σάββατο 4.12.2021 θα δοθεί η ευκαιρία στους συνέδρους και τους συνοδούς τους που θα παρευρεθούν στο Νεφρολογικό Συμπόσιο για μια επίσκεψη στο μουσείο.