«Οι 22 μήνες υγειονομικής κρίσης δεν αναχαίτισαν το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα. Τουναντίον προετοιμάσαμε μεθοδικά την ανάκαμψη της επόμενης ημέρας και την επαναφορά της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης εφαρμόζοντας το πρόγραμμα μας για επιτάχυνση επενδύσεων, μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, ψηφιοποίηση του κράτους, εκσυγχρονισμό της δικαιοσύνης, μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία».

Τα παραπάνω τόνισε η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου από το βήμα της Βουλής, στην ομιλία της για την κύρωση του προϋπολογισμού του 2022.

«Από την ανάκαμψη του 2021 πλέον σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης για το 2022, με οδηγούς την ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Με δυο λόγια για το 2022 προβλέπεται αύξηση - της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 3%, - των επενδύσεων κατά 21,9% και - των εξαγωγών κατά 11,1%, ενώ η ανεργία αναμένεται να κλείσει φέτος στο 14,2%», τόνισε η ίδια χαρακτηριστικά.

«Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο προϋπολογισμός καταρτίζεται υπό το καθεστώς της αβεβαιότητας, μιας αβεβαιότητας που γεννούν οι πολλαπλές  προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, όπως το μεταναστευτικό και η πίεση στα σύνορά μας, οι άνευ προηγουμένου φυσικές καταστροφές, πλημμύρες,  πυρκαγιές και σεισμοί και φυσικά η πανδημία σε συνδυασμό με τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις.

Παρά τις προαναφερθείσες πολλές και σοβαρές αντιξοότητες, και αυτός ο προϋπολογισμός δεν παρεκκλίνει από την φιλοσοφία της κυβέρνησης μας για το οικονομικό και αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, ένα μοντέλο φιλελεύθερο, μεταρρυθμιστικό και με κοινωνικό πρόσημο», επεσήμανε η κα Μπίζιου.

«43 δισεκατομμύρια δαπανήθηκαν για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα πρώτη μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης σε δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού ως ποσοστό του ΑΕΠ για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι πολιτικές μας δικαιώθηκαν και υπάρχουν αποτελέσματα μετρήσιμα και απτά που το αποδεικνύουν.

- Το αποδεικνύει το γεγονός ότι από την ύφεση του 9% που καταγράψαμε το 2020 κλείνουμε το 2021 με ρυθμό ανάπτυξης που αγγίζει το 7% και καλύπτει κατά δύο τρίτα τις απώλειες που είχε καταγράψει το Α.Ε.Π.

- Το αποδεικνύει η εμπιστοσύνη που δείχνουν στη χώρα μας μεγάλοι ξένοι επενδυτές, Microsoft, Pfizer, Digital realty, Cisco Amazon.

- Το αποδεικνύει το γεγονός ότι είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη στην αναχαίτηση της ανεργίας. Το Σεπτέμβριο του 2020, η ανεργία στη χώρα ήταν στο 16,5% ενώ το Σεπτέμβριο του 2021 έπεσε στο 13%. Μέσα σε 12 μήνες με πανδημία, επιπλέον 140.839 συμπολίτες μας εντάχθηκαν στο εργασιακό δυναμικό της χώρας.

Η επόμενη μέρα δεν είναι παρά η συνέχεια μιας αποδεδειγμένα πετυχημένης πολιτικής: ολοκλήρωση ψηφιακής μετάβασης, ανάπτυξη της πράσινης
οικονομίας, ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής και προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων», τόνισε η Λαρισαία βουλευτής.

Ο προϋπολογισμός του 2022 βασισμένος σε αυτή τη φιλοσοφία είναι σχεδιασμένος για να δώσει περαιτέρω ώθηση στην ελληνική οικονομία.

- Με την λήψη αναπτυξιακών μέτρων που βελτιώνουν το επενδυτικό περιβάλλον και ενισχύουν τα νοικοκυριά.

- Με την μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από το 24% στο 22%, ενώ είχε προηγηθεί και η μείωση από το 28% στο  24%.
- Με την επέκταση της απαλλαγής από την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης και το 2022.

- Με την επέκταση και το 2022 της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες.

- Με την έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των δαπανών που συνδέονται με την πράσινη οικονομία, την ενέργεια και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

- Με την μείωση του ποσοστού επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών.

- Με την απαλλαγή από την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης των Εισοδημάτων για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

- Με μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, για μεταφορές, για καφέ, για μη αλκοολούχα ποτά, για κινηματογράφους και τουρισμό

- Με την αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως είχε εξαγγείλει ήδη ο ΠΘ.

«Ο Κρατικός Προϋπολογισμός είναι από τα σημαντικότερα μέσα υλοποίησης των εθνικών αναπτυξιακών στόχων και ο Προϋπολογισμός του 2022 σηματοδοτεί την μετάβαση σε μια αυτοδύναμη οικονομία που θα στηρίζεται στην ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια.

Σηματοδοτεί την δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου με ιδιωτικοποιήσεις, με επενδύσεις σε υποδομές, με προσέλκυση άμεσων ξένων  επενδύσεων, με χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας και με ενίσχυση των επενδυτικών νόμων.

Ο Προϋπολογισμός του 2022 σηματοδοτεί οριστική αλλαγή σελίδας για την ελληνική οικονομία», κατέληξε στην ομιλία της η κα Μπίζιου.