Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Τάσο Τσιαπλέ, επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας, Πέτρο Κρίκη, επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης στο δημοτικό συμβούλιο Λαρισαίων και Γιώργο Παπαδούλη, δημοτικό σύμβουλο Λαρισαίων της Λαικής Συσπείρωσης, επισκέφθηκε τα χωριά Κουτσόχερο και Κοιλάδα της Λάρισας, τα οποία περιλαμβάνονται σ’ αυτά που χτυπήθηκαν από τον σεισμό της 3/3/2021.

Στο σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρονται τα εξής:

Τα στελέχη του ΚΚΕ, συζήτησαν με κατοίκους των δύο χωριών που έπαθαν ζημιές τα σπίτια και καταστήματα από τον σεισμό, οι οποίοι κατήγγελλαν με αγανάχτηση, ότι 11 μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό, κυβέρνηση, περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας και δημοτική αρχή Λαρισαίων, τους έχουν ξεχάσει, αφού τα μόνο που τους είχαν εξασφαλίσει μετά από αρκετό διάστημα, ήταν το βοήθημα των 600 ευρώ για τις άμεσες ανάγκες τους και ορισμένα κοντέινερ και τροχόσπιτα.   

Περίπου 15 οικογένειες εξακολουθούν να μένουν σε κοντέινερ ή τροχόσπιτα, κάτω από αντίξοες συνθήκες, λόγω του ψύχους, της στενότητας του χώρου, χωρίς εξωτερικά σκέπαστρα για προστασία από τις βροχές.    

Ταυτόχρονα όλες αυτές οι σεισμόπληκτες οικογένειες που δεν μπορούν να κατοικήσουν τα σπίτια τους και το μοναδικό καφενείο του Κουτσόχερο,  εξακολουθούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος σε ότι αφορά τα πάγια, τον ΕΝΦΙΑ, τα δημοτικά τέλη και όλες τις άλλες υποχρεώσεις τους σε τράπεζες και δημόσιο.  

Εκτός από κάποια χρήματα που δόθηκε σε ελάχιστους πληγέντες στην Κοιλάδα από τον Δήμο Λαρισαίων, σε κανένα σεισμόπληκτο σπίτι δεν έχει δοθεί από την κυβέρνηση αποζημίωση για επισκευαστικές εργασίες και οικοσκευές, ούτε στο μοναδικό καφενείο από την περιφέρεια Θεσσαλίας.

Τα δικαιολογητικά που ζητιούνται από τους ιδιοκτήτες των πληγεισών κατοικιών και καταστημάτων για την αποκατάσταση των ζημιών, δυσκολεύουν έως και απαγορεύουν τους πληγέντες να πάρουν κάποια αποζημίωση.

Η απομάκρυνση των μπάζων και η κατεδάφιση των επικίνδυνων σπιτιών και του καφενείου στο Κουτσόχερο, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, ούτε υπάρχει κάποια ενημέρωση πότε θα ξεκινήσει και ποιος θα πληρώσει γι’ αυτό.

Για την κατεδάφιση σπιτιού ή επαγγελματικού χώρου, χρειάζεται η διακοπή της ηλεκτροδότησης, όμως μετά για την επανασύνδεση θα πρέπει να πληρώσουν πολύ μεγαλύτερο ποσό ως εγγύηση, από εκείνο που είχαν πληρώσει πριν. 

Η πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης, ότι άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, για να δοθεί προκαταβολή από τα ποσά έως 14.000 για τα «κόκκινα», έως 8.000 για τα «κίτρινα» και έως 3.000 για τα «πράσινα» σπίτια, αποτελεί ελάχιστο ποσό σε σχέση με τις ζημιές, αλλά προϋποθέτει την κατάθεση φακέλου από την κάθε πληγείσα οικογένεια, που θα υπογράφεται από ιδιώτη μηχανικό ο οποίος πρέπει να πληρωθεί.

Πολλές οικογένειες, δεν έχουν καταθέσει φάκελο, γιατί δυσκολεύονται να πληρώσουν την αμοιβή σε ιδιώτη μηχανικό, η οποία μπορεί να ξεκινά από 700 ευρώ και να φτάσει και 2.000 ευρώ, για τα οποία η πολιτεία δεν καλύπτει τίποτα, ενώ θα έπρεπε να καλύπτει το 100%.

Κυβέρνηση, περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας και δημοτική αρχή Λαρισαίων, αντι να αυτοπαινεύονται ότι έδρασαν γρήγορα και αποτελεσματικά, έχουν την υποχρέωση να δώσουν άμεσα λύσεις σ’ αυτά και όσα άλλα προβλήματα βασανίζουν τους σεισμόπληκτους στο Κουτσόχερο, στην Κοιλάδα και τα υπόλοιπα χωριά που χτυπήθηκαν από τον σεισμό.

Να δοθεί αποζημίωση σε όλους τους σεισμόπληκτους στο 100% των ζημιών σε α’ και β΄ κατοικία, σε αποθήκες, καταστήματα, από τον κρατικό  προϋπολογισμό, χωρίς τις προϋποθέσεις που κάνουν αδύνατη την όποια επισκευή – ανακατασκευή από τους ιδιοκτήτες. Το ίδιο και για τις ζημιές σε  γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Να καλύπτονται πλήρως από το κράτος, τα έξοδα φακέλου και οικοδομικής άδειας των σεισμόπληκτων.

Να ολοκληρωθούν άμεσα οι κατεδαφίσεις των «κόκκινων» σπιτιών και επαγγελματικών χώρων και η απομάκρυνση των μπάζων με πλήρη κρατική
χρηματοδότηση.

Να τοποθετηθούν στέγαστρα πάνω από τα κοντέινερ ώστε να μην βάζουν νερά από τη βροχή ή να προστατεύουν από την ζέστη. 

Να μηδενισθούν τα χρέη των σεισμόπληκτων από δάνεια στις καταστραμμένες κατοικίες για αγορά πρώτης κατοικίας.

Να υπάρξει απαλλαγή από πληρωμή λογαριασμών σε ρεύμα, ύδρευση, τηλεφωνία, για όσους υπέστησαν ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, γεωργοκτηντροφικές εγκαταστάσεις, μέχρι να αποκατασταθούν.

Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και το τέλος επιτηδεύματος.

Να υπάρχει συχνή κάλυψη με γιατρό των σεισμόπληκτων χωριών και καταυλισμών.

Άμεσα μέτρα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές με έργα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας με
επαρκή κρατική χρηματοδότηση για αυτά.

Οι κομμουνιστές εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στο Δήμο Λαρισαίων, τόνισαν προς τους κατοίκους, ότι θα ασκήσουν πίεση για την επίλυση των προβλημάτων των σεισμόπληκτων, αλλά χρειάζεται και οι ίδιοι οι κάτοικοι να κινητοποιηθούν διεκδικώντας την επίλυση των προβλημάτων, τόσο αυτών που προέκυψαν από τον σεισμό, όσο και όλα τα άλλα προβλήματα της ακρίβειας, της ανεργίας, της υγείας, που δημιουργεί το εκμεταλλευτικό σύστημα και οι αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων, της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης.