Μάχη για την έδρα της Γεωπονικής Σχολής έχει ξεσπάσει στη Θεσσαλία, στο πλαίσιο της επιχειρούμενης συγχώνευσης τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας, καθώς Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ΤΕΙ Θεσσαλίας κατέθεσαν διαφορετικές προτάσεις.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται τις επόμενες μέρες η συνάντηση με τον υπουργό Γαβρόγλου του δημάρχου Λαρισαίων, Απ. Καλογιάννη, αλλά και η σύσκεψη που θα συγκαλέσει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Αγοραστός, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Οι δύο προτάσεις
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Πετράκος, στην πρότασή του προς το υπουργείο Παιδείας επιδιώκει αναβάθμιση της Γεωπονικής Σχολής που σήμερα έχει έδρα τον Βόλο με την ένταξη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας του Φορέα Διαχείρισης του Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου και Βόρειων Σποράδων και του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κάρλας.
Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας (με έδρα τη Λάρισα), Ξεν. Σπηλιώτης, ζητά τη μεταφορά της έδρας της Γεωπονικής Σχολής στη Λάρισα, καθώς «το ΤΕΙ/Θ από την ίδρυσή του έχει στηρίξει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξή του στα επιστημονικά πεδία που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή, οι δε υποδομές της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής που λειτουργούν στη Λάρισα (Αγρόκτημα, Θερμοκήπια, Αβερώφειος Γεωργική Σχολή) είναι προστιθέμενη αξία για το νέο Π.Θ.».
Κινητικότητα στη Λάρισα
Μάλιστα, πληροφορίες ότι το υπουργείο Παιδείας υιοθετεί πλήρως το σχέδιο-πρόταση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και δεν λαμβάνει υπόψη βασικά αιτήματα-προτάσεις του ΤΕΙ Θεσσαλίας έχουν δημιουργήσει αναστάτωση στη Λάρισα, με τους τοπικούς φορείς να απειλούν μέχρι και με κινητοποιήσεις. «Πού ακούστηκε η Γεωπονική Σχολή να βρίσκεται στον Βόλο, όταν όλοι παραδέχονται ότι η καρδιά της αγροτιάς βρίσκεται στη Λάρισα. Εκτός και αν στα διάφορα συνέδρια αυτά που ισχυρίζονται είναι απλά για κατανάλωση», δηλώνει στην «ΥΧ» εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής Λάρισας.
Δυτική Θεσσαλία
Όσον αφορά τις άλλες δύο πόλεις της Θεσσαλίας, η πρόταση του πανεπιστημίου προβλέπει στην Καρδίτσα τις σχολές Τεχνικών Γεωργίας Ακριβείας, Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας, Συσκευασίας και Συντήρησης Τροφίμων, Κατεργασίας Ξύλου και Επίπλου, Ζωοτεχνίας και στα Τρίκαλα Τουριστικών επαγγελμάτων και Οδηγών Βουνού.

ypaithros.gr