Μορφή επιδημίας παίρνει η ιλαρά στη χώρα μας, με τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τα 1100 σε όλη την Επικράτεια. Τα παιδιά στην πλειονότητά τους είναι θωρακισμένα, καθώς οι γονείς ανταποκρίθηκαν σε μεγάλο βαθμό στις οδηγίες των ιατρών και εμβολίασαν τα παιδιά τους σύμφωνα με αυτές. Ωστόσο, φαίνεται πως δεν φρόντισαν για τον εαυτό τους, καθώς τα περισσότερα κρούσματα αφορούν ενήλικες γονείς μικρών παιδιών.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, ο Κώστας Γιαννακόπουλος πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και παιδίατρος, επέστησε την προσοχή στον ενήλικο πληθυσμό καλώντας όσους έχουν γεννηθεί μετά το 1970 να βρουν τα βιβλιάρια υγείας τους, να διαπιστώσουν αν έχουν εμβολιαστεί για ιλαρά με δύο δόσεις. Αν δεν έχουν τρόπο να το γνωρίζουν, τότε πρέπει να είτε να με εξέταση αίματος στον μικροβιολόγο να δουν αν έχουν αντισώματα για ιλαρά. Αν είναι λίγα, πρέπει να εμβολιαστούν. Μπορούν σε κάθε περίπτωση, χωρίς εξέταση μικροβιολογική, να κάνουν το εμβόλιο. Οι ενήλικες που γεννήθηκαν με το 1970 το πιθανότερο είναι να έχουν εμβολιαστεί, αλλά με μία δόση. Το εμβόλιο κοστίζει περίπου 12 ευρώ και δεν γράφεται για τους ενήλικες, παρά μόνο για τα παιδιά (καλύπτεται δηλαδή απο τα Ταμεία).
Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, οι νέες οδηγίες συνιστούν ο εμβολιασμός με την πρώτη δόση να γίνεται στους 12 μήνες και η δεύτερη δόση 3 μήνες αργότερα.
Το κύριο σύμπτωμα της ιλαράς είναι τα κόκκινα εξανθήματα στο σώμα.
Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως είναι η εγκεφαλίτιδα.

ert.gr