Παρόλο που τα τελευταία έτη, τα κύματα μετανάστευσης από τρίτες χώρες στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωσης είναι υψηλά, ωστόσο παρατηρείται χαμηλό επίπεδο μετανάστευσης ειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Οι μειωμένες δεξιότητες οδηγούν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στην ανεργία ή την υποαπασχόληση.
Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «SELF-EMP: Αυτοαπασχόληση για μετανάστες και πρόσφυγες με χαμηλό επίπεδο δεξιοτήτων», έχει ως στόχο να προσφέρει στους μετανάστες και πρόσφυγες, με βασική γνώση της γλώσσας της χώρας υποδοχής, αλλά με δυσκολίες στην ανάγνωση, ένα πρόγραμμα στήριξης της επιχειρηματικότητας προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επτά Οργανισμοί από έξι ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία και Ελλάδα) με την Ελλάδα να εκπροσωπείται από τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ.
Στις 3-4 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η τρίτη διακρατική συνάντηση του προγράμματος στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκε και συζητήθηκε το εκπαιδευτικό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε μετανάστες και πρόσφυγες με σκοπό τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Τους προσεχείς μήνες θα ολοκληρωθεί το εκπαιδευτικό υλικό και θα αρχίσει η διοργάνωση των εκπαιδευτικών σεμιναρίων.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.self-emp.eu  ή επικοινωνήσετε με τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ», Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Παλαιολόγου 19, Λάρισα, τηλ.: 2410554026, email: euprojects@dimitra.gr, www.dimitra.gr.