Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε από τη Λάρισα ο εργατολόγος Γ. Ρωμανιάς για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό μιλώντας σε εκδήλωση του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων «ΑΞ.Ι.Α» στο Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας. Ο κ. Ρωμανιάς χαρακτήρισε γονατογράφημα τους νόμους και υποστήριξε μεταξύ άλλων:
«Από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι τώρα έχουν ψηφιστεί 17 συνταξιοδοτικοί νόμοι με κύριο χαρακτηριστικό ότι ο κάθε μεταγενέστερος, τροποποιεί ή καταργεί διατάξεις των προγενέστερων. Αυτό σημαίνει ότι η αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού έχει γίνει με γονατογραφήματα. Δεν έχει γίνει καμία αναλογιστική μελέτη, δεν υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο για το τι θα γίνει μετά το 2020. Το συνταξιοδοτικό στηρίζεται στον αέρα και αντιμετωπίζει εντελώς περιπτωσιακά και ευκαιριακά, ζητήματα των συντάξεων.
Επί του παρόντος ξέρουμε τι θα γίνει το 2018 και το 2019, αλλά από κει και πέρα δεν ξέρουμε τίποτα γιατί δεν έχει προβλεφθεί τίποτα. Δεν ξέρουμε ούτε τι εισφορές θα πληρώνουμε μετά το 2020 ούτε τι συντάξεις θα παίρνουμε. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό».
Ο κ. Ρωμανιάς άσκησε κριτική και για τα έσοδα του ΕΦΚΑ. Τα έσοδα του ΕΦΚΑ πηγαίνουν για τις συντάξεις των ασφαλισμένων, όχι για να καταναλωθούν και να αντικαταστήσουν τα ελλείμματα από τη φορολογία. Υπάρχει σοβαρό ζήτημα. Δεν φτάνουν οι μειώσεις των συντάξεων, αλλά καταστρέφεται και το μέλλον των συντάξεων.
Για τις συντάξεις χηρείας τέλος ο κ. Ρωμανιάς χαρακτήρισε πολύ κακή τη νομοθετική ρύθμιση που έγινε και πρόσθεσε ότι η υπουργός που δέχθηκε τις εκπροσώπους του Συλλόγου «ΑΞΙΑ» δεν είπε τίποτε το ουσιαστικό.

ert.gr