Ερωτήματα σχετικά με την λειτουργία και την ασφάλεια του χώρου που θα λειτουργήσει προσεχώς χώρος φιλοξενίας προσφύγων, στο πρώην στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου», στα όρια του Δήμου Λαρισαίων, θέτει προς τον αναπληρωτή υπουργό, αρμόδιο για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννη Μουζάλα, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης. 

Στην επιστολή του κ. Καλογιάννη προς τον κ. Μουζάλα, η οποία κοινοποιείται και προς το αρμόδιο Διυπουργικό Συντονιστικό όργανο, γίνεται αναφορά στη συνδρομή και στη βοήθεια που παρέχει εδώ και μέρες  ο Δήμος Λαρισαίων στους πρόσφυγες, ενώ τονίζεται πως ο χώρος του πρώην στρατόπεδου «Ευθυμιόπουλου», επελέγη από τη κεντρική εξουσία, χωρίς να ερωτηθεί η Αυτοδιοίκηση. 

Επίσης, ο κ. Καλογιάννης αναφέρεται στο «δικαιολογημένο προβληματισμό και τις εύλογες ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών των όμορων προς το νέο χώρο φιλοξενίας χωριών» και θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούν τόσο στη λειτουργία του νέου χώρου, όσο και σε ζητήματα ασφάλειας. 

Ολόκληρη η επιστολή του δημάρχου στον Υπουργό:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ 

Σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, τις ενέργειες του Δήμου Λαρισαίων και τη διαμόρφωση του χώρου του στρατοπέδου «Ευθυμιόπουλου» που επιλέξατε να διαμορφώσετε σε χώρο φιλοξενίας προσφύγων, χωρίς να ερωτηθούμε,  θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής: 

Ο Δήμος Λαρισαίων, από την πρώτη ημέρα, κατά την οποία ομάδες προσφύγων διήλθαν από την ευρύτερη περιοχή μας και μετά από σχετική συνεννόηση με την   Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας,  ανταποκρίθηκε με όλες του τις δυνάμεις για τη στήριξη των προσφύγων, πιστεύοντας βαθύτατα στις αρχές του ανθρωπισμού και εκτιμώντας πως το προσφυγικό είναι εθνικό και ευρωπαϊκό ζήτημα, που απαιτεί τη συνεργασία και τη συνέργεια όλων των  θεσμικών φορέων. 

Ειδικότερα από τις 23 Φεβρουαρίου όταν ομάδες προσφύγων στάθμευσαν στα Τέμπη,  ο Δήμος Λαρισαίων ανταποκρίθηκε άμεσα (αν και εκτός διοικητικών ορίων του Δήμου) και στήριξε του συγκεκριμένους ανθρώπους, σε συνεργασία με το Δήμο Τεμπών, οργανώσεις και συλλογικότητες με συγκεκριμένες δράσεις.  (διασφάλιση σίτισης, κινητοποίηση και συντονισμός εθελοντικών ομάδων, παροχή ιατρικής περίθαλψης κλπ). 

Τις επόμενες ημέρες και πάντα σε συνεννόηση με το κεντρικό διυπουργικό όργανο, και την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας, ήρθαμε σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη του Σταθμού Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων (ΣΕΑ) Μακρυχωρίου, όπου εκεί διαμορφώσαμε μια καλύτερα οργανωμένη δομή προσωρινής εξυπηρέτησης των διερχόμενων προσφύγων, που ταξίδευαν προς τα βόρεια σύνορα. 

Στο συγκεκριμένο χώρο και με ευθύνη του Δήμου Λαρισαίων, πέραν της φροντίδας για τη σίτιση,  τοποθετήθηκαν χημικές τουαλέτες και ντουζιέρες, ενώ σε συνεργασία με την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας λειτουργούσε Κινητή Ομάδα Υγείας.  

Επίσης από το βράδυ της Πέμπτης 10 Μαρτίου, και πάντα σε συνεννόηση με το αρμόδιο διυπουργικό όργανο, και το Περιφερειακό συντονιστικό όργανο 400 περίπου πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στο χώρο του πρώην εργοστασίου ΡΟΚΑ στο 4ο χλμ της παλιάς Εθνικής οδού Λάρισας – Θεσσαλονίκης. Η προσωρινή φιλοξενία θα διαρκέσει  μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών διαμόρφωσης του πρώην στρατοπέδου «Ευθυμιόπουλου», που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Λαρισαίων και πλησίον των τοπικών κοινοτήτων του Μάνδρας και Κουτσόχερου. 

Με αφορμή την επικείμενη λειτουργία του στρατοπέδου «Ευθυμιόπουλου», στο οποίο θα εγκατασταθούν, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε,  τουλάχιστον 1000 πρόσφυγες,  θα ήθελα να σας μεταφέρω καταρχήν το δικαιολογημένο προβληματισμό και τις εύλογες ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών των όμορων προς το νέο χώρο φιλοξενίας χωριών αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων, για τις συνθήκες ασφαλείας του χώρου, τόσο για τους πρόσφυγες που θα παραμείνουν εντός του χώρου, όσο για τους κατοίκους των γύρω χωριών. 

Παρακαλώ να εξετάσετε προσεκτικά το ζήτημα και να προβείτε σε όλες ενέργειες που θα διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του χώρου φιλοξενίας καθώς να προχωρήσετε στην λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, στη βάση του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες, αλλά κυρίως σας ζητούμε να λάβατε ολα εκείνα τα μέτρα που θα εμπεδώνουν το αίσθημα ασφάλειας στις τοπικές κοινωνίες. 

Ως Δήμαρχος Λαρισαίων ζητώ να έχω ενημέρωση και απάντηση στα εξής: 

1. Ποιος θα έχει την ευθύνη ασφάλειας και λειτουργίας της δομής στο πρώην στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου»;

2. Πως θα εξασφαλισθεί η σίτιση;

3. Ποιος θα αναλάβει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη; 

4. Ποιες θα είναι οι συνθήκες υγιεινής; 

5. Επειδή πρόκειται για μεγάλο αριθμό παιδιών ποιος θα αναλάβει τη δημιουργική απασχόλησή τους; 

Ο Δήμος Λαρισαίων και οι εθελοντικές οργανώσεις που βοηθήσαμε το προηγούμενο διάστημα μπορούσε να συνεχίσουμε τη βοήθεια όμως είναι αδύνατο να αναλάβουμε τη συνολική ευθύνη για τα παραπάνω. 

Τέλος όλο αυτό το διάστημα γίνονται σημαντικά έξοδα απο το Δήμο τα οποία ζητούμε να καλυφθούν απολογιστικά. 

Με εκτίμηση

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ