Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη σε κατανάλωση αντιβιοτικών εκτός νοσοκομείου με τεράστιες διαφορές, τόνισε η καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας Ελένη Γιαμαρέλλου, μιλώντας στο πλαίσιο της εκδήλωσης με θέμα «Μύθοι και αλήθειες για τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια».
Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση του πληθυσμού για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και των εμβολίων ώστε να γίνει κατανοητό και ξεκάθαρο πως μπορεί ο καθένας να συμβάλει στη μείωση της άσκοπης χρήσης αντιβιοτικών, μαθαίνοντας πότε πραγματικά τα χρειάζεται, ποιες είναι οι συνέπειες από την άσκοπη χρήση και πώς προλαμβάνονται οι λοιμώξεις μέσω των εμβολιασμών ώστε να μην νοσήσει κάποιος και να μη χρειαστεί τελικά να πάρει αντιβιοτικό.
Οπως εξήγησε η κ. Γιαμαρέλλου “οι καταγραφές που έχουμε κάνει ως Ελληνική Εταιρείας Χημειοθεραπείας που είναι η επιστημονική εταιρεία των αντιβιοτικών σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν δείξει ότι περίπου το 80% των Ελλήνων παίρνει άχρηστα αντιβιοτικά, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Γι αυτό όταν βήχουμε, έχουμε χαμηλό πυρετό, πονάνε τα κόκκαλά μας, είναι συμπτώματα που αφορούν ιώσεις. Οποιος έχει αυτά τα συμπτώματα στο 80% είναι ίωση και δεν πρέπει να πάρει αντιβιοτικά γιατί δεν βοηθούν. Το άλλο 20% πρέπει να ξέρει ότι από τη στιγμή που έχει συνάχι και βήχα δεν είναι μικρόβιο που να θέλει αντιβιοτικό είναι ιός.
Υπάρχει και ένα εξαιρετικά χρήσιμο τέστ, το στρεπ τεστ, το οποίο ανιχνεύει τον στρεπτόκοκο και το κάνει ο γιατρός της πρωτοβάθμιας φροντίδας και όχι μικροβιολόγος. Το τεστ αυτό έχει ασφάλεια πάνω από 95% και μ’ αυτό κατάφεραν οι Γάλλοι, που ήταν χειρότεροι από τους Ελληνες σε κατανάλωση αντιβιοτικών να μειώσουν την κατανάλωση κατά 70%. Αυτό πρέπει να το ζητάνε και οι ασθενείς και θα βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό”.
Την εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από την αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και τον Τομέα Υγείας του Δήμου Λαρισαίων, το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), την Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας (ΕΕΧ), και την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων (ΕΕΛ), υπό την Αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), συντόνισε ο υπεύθυνος τομέα Υγείας του δήμου Λαρισαίων Θεόδωρος Κυρόπουλος.

ert.gr