Εφαρμόζοντας όσα μαθαίνουν στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού Γραμματισμού, αλλά και όσα ορίζει η νομοθεσία για την υποχρέωση της ανακύκλωσης, οι εκπαιδευόμενοι του 2ου Σ.Δ.Ε. Λάρισας, που λειτουργεί στις φυλακές, κάνουν ένα σημαντικό βήμα στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων, αλλά συγχρόνως δίνουν και ένα λαμπρό παράδειγμα αυτοοργανωμένης περιβαλλοντικής διαχείρισης.
Πριν ενάμιση μήνα οι εκπαιδευόμενοι εξέφρασαν τον προβληματισμό και την ανησυχία τους για τη διαδρομή των στερεών αποβλήτων που παράγονται στη φυλακή και πρότειναν την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αλλαγή της κατάστασης.
Πιο συγκεκριμένα έγιναν οι εξής ενέργειες:
α) Στο πλαίσιο σχετικού πρότζεκτ αξιοποιούνται καλλιτεχνικά πολλά υλικά που θεωρούνταν αναλώσιμα. Οι εκπαιδευόμενοι φτιάχνουν έργα τέχνης από χαρτόκουτα, μπουκάλια, ποτήρια και καπάκια. Τα τελευταία προσφέρθηκαν από το Ειδικό Σχολείο Αλμυρού.
β) Αναλήφθηκαν σε συνεργασία με τους εργαζόμενους στο Κατάστημα Κράτησης, ύστερα από έγκριση της διεύθυνσης, πρωτοβουλίες για την ανακύκλωση υλικών στις πτέρυγες εγκλεισμού τους. Για το σκοπό αυτό δόθηκαν από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων τέσσερις μεγάλοι κάδοι ανακύκλωσης καθώς και τσάντες για να συλλέγονται ανά όροφο τα υλικά.
γ) Στο χώρο του σχολείου συγκεντρώνονται σε μικρό μπλε κάδο όσα υλικά δεν προσφέρονται για τις κατασκευές, ενώ τα καπάκια συλλέγονται χωριστά προκειμένου να συμβάλλουν οι έγκλειστοι στην αγορά αναπηρικού αμαξιδίου.
δ) Ολοκληρώνοντας την εφαρμογή της φιλοσοφίας της μείωσης στερών αποβλήτων, για το σύστημα διαλογής στο σχολείο κατασκεύασαν αυτοσχέδιους κάδους από επαναχρησιμοποιούμενα υλικά. Επίσης, ενημερώθηκαν από την εκπαιδεύτρια Αγγελική Μύθη, που συντόνισε όλες τις δράσεις, για τη σωστή εφαρμογή της ανακύκλωσης, ώστε τα υλικά που θα συγκεντρώνουν να έχουν την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση και το όλο πρόγραμμα τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Όπως τόνισε η κ. Μύθη απευθυνόμενη προς τους εκπαιδευόμενους «δεν αξίζετε μόνο εσείς μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά και τα υλικά που χρησιμοποιείτε». Στο τέλος τους μοιράστηκαν ενημερωτικά έντυπα για την αξία της ανακύκλωσης.
Οι έγκλειστοι εκπαιδευόμενοι δείχνουν πως, αν και στο περιθώριο του κοινωνικού συστήματος, είναι σε θέση πια να τηρούν όσο καλύτερα μπορούν τη νομοθεσία περί ανακύκλωσης και να κάνουν κάτι πολύ σημαντικό για την τοπική οικονομία και ανάπτυξη. Επίσης, δράσεις σαν κι αυτή είναι σημαντικές και από την οπτική της δέσμευσης των ίδιων σε ένα σκοπό, κάτι που τονώνει την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθησή τους.
Οφείλονται ευχαριστίες στη Διεύθυνση και το προσωπικό της φυλακής για την υποστήριξη και στο Δήμο Λαρισαίων για την άμεση ανταπόκριση στην παράδοση ενημερωτικού και συλλεκτικού υλικού