Σε ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία Αξιών ΠΡΑ.ΞΙ. για τη Λάρισα», με επικεφαλής τον κ. Παναγιώτη Γούλα, με αφορμή τα όσα συνέβησαν στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου συζητήθηκε το θέμα του εγγράφου του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις στο ΔΩΛ, αναφέρονται τα εξής:

«Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι έχουν υποχρεώσεις και δικαιώματα. Εντός των δικαιωμάτων τους είναι, η δυνατότητα λήψης οποιοδήποτε εγγράφου ζητήσουν από τις υπηρεσίες του Δήμου Καμία κωλυσιεργία, άρνηση ή εμπόδιο  δεν πρέπει να προβάλλεται από την Δημοτική Αρχή.

Η Δημοτική Αρχή, μπορεί να αρνηθεί όταν πρόκειται περί εγγράφων με προσωπικά δεδομένα. Είναι η μόνη περίπτωση. Αν προσκομισθεί όμως από τον ενδιαφερόμενο,εντολή από την Εισαγγελική Αρχή, τότε οι υπηρεσίες του Δήμου, καλύπτονται και προστατεύονται από την Εισαγγελική Παραγγελία και παραδίδουν οποιοδήποτε έγγραφο, χωρίς κανένα πρόσκομμα.

Αυτά τα θέματα έχουν λυθεί και δεν πρέπει να προβάλλεται από την Δημοτική Αρχή οποιαδήποτε πρόσχημα και άλλοθι.

Για την παράταξη μας, η λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να διέπονται από τις εξής αρχές:

•Την Νομιμότητα

•Την Διαφάνεια

•Την Πληροφόρηση

•Την Συμμετοχή του δημότη και τη διαβούλευση 

•Την  Φιλικότητα 

•Την Αμεροληψία

•Την Χρηστή και αδιάφθορη διοίκηση

•Την Ανταπόκριση στις ανάγκες των δημοτών και  

•Την Αποτελεσματικότητα

Σε μια σύγχρονη δημοκρατική πολιτεία η διοίκηση, και εν προκειμένω ο Δήμαρχος, θα πρέπει να είναι ευχαριστημένος όταν η αντιπολίτευση ασκεί το έργο που της ανέθεσαν οι πολίτες, και όχι να εγκαλεί την αντιπολίτευση όταν ασκεί τα δικαιώματά της.

Δε γίνεται ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κάθε φορά που δέχεται κριτική, να στρέφεται κατά της αντιπολίτευσης, λέγοντας πως προσβάλλει το θεσμό του Δημάρχου και την Πόλη. Κύριε Δήμαρχε δεν είστε τιμητής των πάντων. Τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές.

Όσο αφορά την έκθεση του ΑΣΕΠ σχετικά με τις προσλήψεις στο ΔΩΛ,έχουμε να τονίσουμε τα εξής: 

Το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας έχει πολύ μεγάλη ιστορία και επομένως τεράστια είναι και η σημασία του για τη Λάρισα. Όσοι εμπλέκονται διαχρονικά με τη διοίκησή του αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν και να κινούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύουν την αξιοπιστία του .

Οι προσλήψεις  στο ΔΩΛ δε γίνονται από τον ΑΣΕΠ. Επομένως ο ΑΣΕΠ δεν είναι αυτός που θέτει τα κριτήρια που θα ισχύουν για την πρόσληψη κάποιου. Τα κριτήρια τίθενται από τη διοίκηση του ΔΩΛ, ανάλογα με την ειδικότητα και το νομικό πλαίσιο που ισχύει.

Ο ΑΣΕΠ έχει όμως τη δυνατότητα, είτε αυτοβούλως, είτε κατόπιν ένστασης υποψηφίων, να κάνει έλεγχο νομιμότητας για προσλήψεις  που αφορούν θέσεις  εκπαιδευτικού η διδακτικού προσωπικού. Αυτό έκανε και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Το αποτέλεσμα είναι ότι, από τον ΑΣΕΠ κρίθηκε ως μη νόμιμη η διαδικασία πρόσληψης των 34 μουσικών-εκπαιδευτικού έργου, διότι, μεταξύ  άλλων, η  διαδικασία στερούνταν διαφάνειας, αντικειμενικότητας και αμεροληψίας.

Η διοίκηση του ΔΩΛ, και κατ’ επέκταση η Δημοτική Αρχή Λάρισας, έχουν την αποκλειστική ευθύνη για αυτή την άσχημη εξέλιξη των προσλήψεων, σύμφωνα με την έκθεση του ΑΣΕΠ και το γεγονός αυτό  δεν τιμά το κύρος και την ιστορία του Δημοτικού Ωδείου.

Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο η Δημοτική Αρχή δεν έδωσε καμία απάντηση για το ζήτημα, αλλά προτίμησε, κατά την προσφιλή της τακτική, να « στείλει τη μπάλα στην εξέδρα». Όλα τα ερωτήματα που προκύπτουν από την έκθεση παραμένουν. 

Η διοίκηση του ΔΩΛ οφείλει να κάνει όλες τις πρέπουσες ενέργειες ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία των πολιτών προς το Δημοτικό Ωδείο.»