Πολιτική εκδήλωση με τίτλο «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι προκλήσεις της νέας περιόδου» διοργάνωσε η δημοτική παράταξη «Συμπαράταξη Λαρισαίων» το Σάββατο το απόγευμα στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι δήμαρχοι Καρδίτσας και Κοζάνης κ.κ. Φώτης Αλεξάκος και Λευτέρης Ιωαννίδης αντίστοιχα και φυσικά ο δήμαρχος Λαρισαίων και επικεφαλής της Συμπαράταξης κ. Απόστολος Καλογιάννης.

Στο ακροατήριο βρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Γιάννης Ραγκούσης, Βαγγέλης Γιαννούλας, Ευαγγελία Λιακούλη, Γιάννης Σάπκας, Χριστόδουλος Καφφές, ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Λάρισα» Ντίνος Διαμάντος, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος, ο πρώην βουλευτής ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψύρρας, οι δήμαρχοι Φαρσάλων και Τυρνάβου Άρης Καραχάλιος και Παναγιώτης Σαρχώσης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σωτήρης Γιαννακόπουλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χαράλαμπος Παπαδόπουλος κ.α.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Λευτέρης Ιωαννίδης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στην έξοδο της χώρας από την κρίση με όρους κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας! Παρά το γεγονός ότι, η τοπική αυτοδιοίκηση παραμένει έντονα αγκιστρωμένη από το κεντρικό κράτος, και η γραφειοκρατία καλά κρατεί ακόμα και σήμερα οι Δήμοι της χώρας καλούνται να συνδιαμορφώσουν, το αναπτυξιακό όραμα και την στρατηγική κάθε περιοχής, να διεγείρουν τις παραγωγικές δυνάμεις κάθε τόπου, να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα.»

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος ανέφερε τα εγχειρήματα της Συμπαράταξης Λαρισαίων:

«Η εκδήλωση της Συμπαράταξης Λαρισαίων, και η συμμετοχή των δυο συναδέλφων, του δημάρχου Καρδίτσας Φώτη Αλεξάκου και του δημάρχου Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη, τους οποίους ευχαριστώ θερμά για την συμμετοχή τους, στέλνει μήνυμα.

Στέλνουμε μήνυμα διαλόγου και ευρύτατης συναίνεσης για το αύριο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

· Συμβολισμός χώρου: από εδώ πριν 4 χρόνια ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε με αρραγή την ενότητά μας.

· Σήμερα δεν είναι ημέρα να μιλήσουμε για τις δράσεις, τις πολιτικές και την έκρηξη των έργων που εξελίσσονται και θα εξελιχθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Αυτά θα τα συζητήσουμε στον δημόσιο απολογισμό της δημοτικής αρχής στα μέσα Απριλίου και σίγουρα σε μεγαλύτερο χώρο.

· Είναι πια φανερό ότι ένα από τα μηνύματα της προεκλογικής περιόδου του 2014 : «ενώσαμε, ενώνουμε και θα ενώσουμε ακόμα περισσότερο αποδεικνύεται στην πράξη.

Κουτσουρεμένη αυτοδιοίκηση μέσα στην κρίση, περιορισμένοι πόροι, αρμοδιότητες που δεν μπορούμε να τις ασκήσουμε αποτελεσματικά με τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και πόρους. Απίθανοι έλεγχοι που έχουν επιβληθεί με τα μνημόνια και περιορίζουν την αποτελεσματικότητα μας.

Αυτή είναι η εμπειρία των ανθρώπων της Τ.Α.

Σήμερα επαναπροσδιορίζονται στόχοι, υπάρχουν προκλήσεις επιζητούνται μεγάλες αλλαγές και είναι ζητούμενο η ευρύτερη συναίνεση για όλα αυτά.

· Στόχος μια ριζοσπαστική μεταρρυθμιστική δυναμική στο χώρο της Τ.Α. που θα δίνει μια προοδευτική απάντηση σε αμείλικτα ερωτήματα που ορίζουν τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις νεοφιλελεύθερες και στις προοδευτικές πολιτικές.

· Θέλουμε μια Τ.Α. με μικροδιευθετήσεις ή μια Τ.Α. που θα εμπλακεί ενεργά στο αύριο των κοινωνιών μας με ήθος, διαφάνεια, λογοδοσία, αποτελεσματικότητα, συμμετοχή και απόλυτο σεβασμό στον πολίτη;

· Θέλουμε Τ.Α. της συμμετοχής και του ελέγχου από τον πολίτη, πιο δημοκρατική και με ισχυρές αξίες;

· Πως τοποθετούμαστε στη σχέση ιδιωτικού τομέα – ιδιωτικού κεφαλαίου;

· Θέλουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά ή εκχωρούμε στρατηγικούς τομείς και κοινωνικά αγαθά στον ιδιωτικό τομέα;

· Θέλουμε εκδημοκρατισμό και ουσιαστική αξιολόγηση των δομών μας και του προσωπικού μας ή θα χρησιμοποιήσουμε την αξιολόγηση για απολύσεις;

· Ορθώνουμε τείχη απέναντι στην ξενοφοβία , τον ρατσισμό έχοντας ανοικτό μέτωπο με τις ακραίες φωνές και τα νεοναζιστικά μορφώματα ή κρυφοκοιτάζουμε και τους βάζουμε στα ψηφοδέλτιά μας.

Εμείς λοιπόν αισθανόμαστε συνδιαμορφωτές μιας νέας ευρύτερης αυτοδιοικητικής συμμαχίας στην κοινωνία με όσους συμφωνούν στις απαντήσεις και στα μεγάλα επίδικα της Τ.Α., ανεξάρτητα από ιδεολογικές διαφορές.

Με αυτές τις σκέψεις, αυτά τα πιστεύω βρεθήκαμε πριν ακριβώς 4 χρόνια προοδευτικοί και δημοκρατικοί άνθρωποι, ανένταχτοι και ενταγμένοι κομματικά, έχοντας και τις μνήμες από τη διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων από αριστερές – προοδευτικές δημοτικές αρχές και εγχειρήματα όπως η θητεία Λαμπρούλη, η θητεία Καφφέ αλλά και το ενδιαφέρον εγχείρημα της περιόδου της ανεξάρτητης κίνησης που είχε επικεφαλής τον Κώστα Τσαντίλη και δημιουργήσαμε την αυτοδιοικητική μας παράταξη την Συμπαράταξη Λαρισαίων

Το κυρίαρχο στοιχείο της επιτυχίας του εγχειρήματος ήταν η ισχυρή πολιτική βούληση για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής ενωτικής κίνησης από «τα κάτω» και με ανοικτές διαδικασίες που στήριξαν οι παρατάξεις «Λαρισαίων Πόλις», Ενωτική Πρωτοβουλία, Πράσινη και ανένταχτοι δημοκράτες πολίτες.

Δεν ήταν εύκολη ή ανέφελη η προσπάθεια. Υπήρξαν και στιγμές έντασης, διαφοροποιήσεων. Ωστόσο με διάλογο και συζήτηση τα καταφέραμε

Την ίδια διάθεση επιδείξαμε μια σειρά αυτοδιοικητικά στελέχη της Θεσσαλίας, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι και για τις εκλογές στην ΠΕΔ Θεσσαλίας.

Θυμάμαι ακόμα δημοσιεύματα αλλά και το κλίμα που επικρατούσε στην πόλη ότι δεν θα τα καταφέρουν και δεν θα συμφωνήσουν όταν θα προκύψει το ζήτημα του επικεφαλής.

Συμφωνήσαμε σε μια δημοκρατική και ταυτόχρονα ουσιαστική και αποτελεσματική διαδικασία ανάδειξης του επικεφαλής από ένα κοινής αποδοχής ευρύτατο σώμα εκλεκτόρων, στο οποίο συμμετείχαν μέλη των παρατάξεων μας και ανένταχτοι δημοκράτες πολίτες.

Την ίδια ώρα ήταν καθαρή και η σχέση της Συμπαράταξης, ως αυτοδιοικητικού εγχειρήματος με τους πολιτικούς φορείς που το στήριξαν, τους οποίους για ακόμα μια φορά τους ευχαριστούμε.

Ηταν και είναι ξεκάθαρο πως το εγχείρημα έχει σαφές πολιτικό στίγμα και πρόσημο. Ταυτόχρονα όμως ήταν σαφές πως υπήρχε και υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην αυτονομία της λειτουργίας μας. Ετσι το κέντρο λήψης των αποφάσεων ήταν, είναι και θα είναι η δημοτική ομάδα και τα όργανα της Συμπαράταξης.

Όμως το κυριότερο ζήτημα που βοήθησε πάρα πολύ στην επιτυχία της Συμπαράταξης ήταν η ανάγκη εκείνης της εποχής. Και η ανάγκη εκείνης της περιόδου, πιστεύουμε ότι αποτυπώθηκε στο κεντρικό σύνθημα της Συμπαράταξης, το οποίο έλεγε:

«Υπερασπίζουμε την Αυτοδιοίκηση, την πόλη και τις ζωές των συμπολιτών μας.»

Το σύνθημα αυτό έδινε το στίγμα της Συμπαράταξης και αποκάλυπτε την συγκολλητική ουσία και έβαζε στην άκρη τα διλήμματα της εποχής: «Καλλικράτης – Αντικαλλικράτης ή Μνημόνιο – Αντιμνημόνιο»

Θυμίζω ότι βρισκόμασταν σε μια εποχή που ήταν συνεχώς επιδεινούμενη η θέση της Αυτοδιοίκησης (μείωση πόρων κλπ, προοπτική απολύσεων και μείωσης προσωπικού. κ.α.)

Η κατάσταση αυτή είχε συνέπειες στις πόλεις (υποδομές κλπ) και τις ζωές μας.

Αυτή ήταν η πρόκληση εκείνης της εποχής.

Ποια πιστεύουμε ότι θα είναι η αντίστοιχη πρόκληση την περίοδο των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών; Εάν απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό νομίζω ότι έχουμε το κλειδί.

Η πρώτη πρόκληση είναι πως η Αυτοδιοίκηση αντιλαμβάνεται το ρόλο της στην προσπάθεια που κάνει η χώρα να σταθεί στα πόδια της με ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα χαρακτηρίζεται από δικαιοσύνη, βιωσιμότητα, κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή και βεβαίως πως θα διεκδικήσει τα αναγκαία εργαλεία για να τα καταφέρει π.χ πεδία ανάπτυξης, ανεργία, συνέργειες με φορείς, σχέσεις με ιδιωτικό τομέα, νεανική επιχειρηματικότητα.

Η δεύτερη πρόκληση είναι οι αλλαγές στο μοντέλο διακυβέρνησης της Τ.Α. με τις αλλαγές που κυοφορούνται στο πλαίσιο του Καλλικράτη.

Αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να στοχεύουν στην μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών, στην εμβάθυνση της δημοκρατίας, στην αποκέντρωση και στην βελτίωση της αποτελεσματικότητας. Ειμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε στο διάλογο αυτό για όλα τα ζητήματα, όταν ανακοινωθούν εκλογικός νόμος, συμμετοχικοί θεσμοί, οικονομικά, πάταξη γραφειοκρατίας και πολλαπλών ελέγχων κ.α.

Ανάγκη για νέο καταστατικό χάρτη.

Αρα εάν η συγκολλητική ουσία της Συμπαράταξης το 2014 ήταν η υπεράσπιση της αυτοδιοίκησης, της πόλης και της ζωής των πολιτών, το 2019 θα είναι η ενεργός συμμετοχή σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πράγματι βρίσκεται λοιπόν μπροστά σε νέες προκλήσεις και οι απαντήσεις σ’ αυτές ορίζουν τη νέα διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις συντηρητικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τις προοδευτικές πολιτικές.

Σ΄ ένα κόσμο που ορίζεται με το δίπολο συντήρηση – πρόοδος προσπερνάμε τα κομματικά όρια και τον οξύτατο πολιτικό λόγο της εποχής και συνδιαμορφώνουμε τη νέα προοδευτικής μας πρόταση στέλνοντας μήνυμα Συμπαράταξης παντού.

Συνεχίζουμε να ενώνουμε και είμαστε σίγουροι ότι θα ενώσουμε ακόμα περισσότερο.»

*Φωτογραφία από tinealarissa.gr