Πολλά από τα χριστουγεννιάτικα έθιμα έχουν χαθεί στο χρόνο, όμως κάποια παραμένουν και γιορτάζονται μέχρι σήμερα και στον νομό Λάρισας.
Ένα από αυτά τα έθιμα είναι η «γουρουνοχαρά». Και όταν λέμε χαρά, εννοούμε το γλέντι με το σφάξιμο και το ψήσιμο του γουρουνιού. Πρόκειται για ένα έθιμο που γιορτάζεται σε ορισμένα χωριά της περιοχής, ενώ στη Λάρισα αναβιώνει από τους κατοίκους της συνοικίας της Φιλιππούπολης οι οποίοι έλκουν την καταγωγή τους από την Ανατολική Ρωμυλία.
Οι κάτοικοι της περιοχής και οι γυναίκες τους εκείνες τις ημέρες της γιορτής μαγειρεύουν παραδοσιακά φαγητά της Ανατολικής Ρωμυλίας με μεράκι. Τα φαγητά είναι πικάντικα και προσφέρονται στους επισκέπτες μαζί με το χοιρινό κρέας και άφθονο κρασί. Οι Φιλιππουπολίτες ξεκινούν το Χριστουγεννιάτικο έθιμο από την παραμονή των Χριστουγέννων με τα παραδοσιακά κάλαντα και ολοκληρώνεται με την γουρουνοχαρά.
Σε περιοχές της Ελασσόνας ένα από τα παραδοσιακά έθιμα που συναντά κανείς κατά την περίοδο των εορτών της Πρωτοχρονιάς είναι τα «Μπαμπαλιούρια».
Σύμφωνα με την παράδοση διάφορες ομάδες ανδρών μεταμφιέζονται φορώντας μάσκες ζώων, φαρδιά παντελόνια και τριγυρίζουν στα χωριά για να μοιράσουν ευχές. Τα «Μπαμπαλιούρια» ξεκινούσαν από την εκκλησία και γύριζαν σε όλα τα σπίτια του χωριού, ειδικά σε εκείνα που είχαν κάποιον που γιόρταζε, έλεγαν κάλαντα και κατέληγαν στην πλατεία.
Οι μεταμφιεσμένοι φορούν πάνω τους κρεμασμένα κουδούνια οι ήχοι των οποίων δίνουν το μήνυμα της έναρξης της νέας χρονιάς. Το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς σε πολλά σπίτια κόβεται και η παραδοσιακή κρεατόπιτα με το χρυσό φλουρί, προσφέροντας τύχη σε όποιον το βρει για την νέα χρονιά.
Ένα από τα ενδιαφέροντα έθιμα της Πρωτοχρονιάς είναι και το δρώμενο «Καμήλες και Ντιβιτζήδες». Το συναντάμε στο Μεγάλο Μοναστήρι της Λάρισας. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά πρωτοχρονιάτικα έθιμα της ανατολικής Ρωμυλίας που στοχεύει στην ανταλλαγή ευχών για καλοχρονιά. Κατά τη διάρκεια του δρώμενου χορεύεται ένας χορός με την μορφή ζωναράδικου με τους άντρες να πραγματοποιούν εντυπωσιακές φιγούρες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ