Αυξάνονται τα καταστήματα στη Θεσσαλία που χρησιμοποιούν bitcoin για να δέχονται πληρωμές! Στη Λάρισα υπάρχει τουλάχιστον ένα που αναγράφεται στην επίσημη λίστα των καταστημάτων της χώρας που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο νόμισμα και είναι η πιτσαρία "Ciao" στην οδό Ιουστινιανού 2.

Σε επικοινωνία που είχε το kosmoslarissa.gr με το συγκεκριμένο κατάστημα εστίασης, επιβεβαίωσε την πληροφορία αλλά και την αποκάλυψη ότι δεν έγινε ακόμα καμία αγορά από πελάτη που να θέλει να πληρώσει πίτσα ή μακαρονάδα με bitcoins.

Στην υπόλοιπη Θεσσαλία το ψηφιακό νόμισμα χρησιμοποιούν μια εταιρεία πληροφορικής στο Βόλο και ένα φαρμακείο στην Καρδίτσα.

Το κατά πόσο βέβαια και σε εκείνα έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα έστω και μια συναλλαγή είναι ένα θέμα αλλά κατά πως φαίνεται δεν θα αργήσει να πάρει μπρός. Το Bitcoin ωστόσο είναι εδώ και προσδοκά να γίνει σε λίγα χρόνια το πρώτο νόμισμα σε όλο τον πλανήτη όπως κοντά μας έφθασαν τα προηγούμενα χρόνια οι διαδικτυακές συναλλαγές (επώνυμες και ανώνυμες) και γρήγορα εξαπλώθηκαν χάρη στις ευκολίες που προσέφεραν.

Τι είναι το bitcoin;

Το bitcoin είναι ένα ψηφιακό νόμισμα το οποίο δημιουργήθηκε το 2009 από άγνωστο πρόσωπο που χρησιμοποίησε το "παρατσούκλι" Satoshi Nakamoto. Χρησιμοποιείται σε συναλλαγές στις οποίες δεν υπάρχουν ενδιάμεσοι (καταργώντας την ανάγκη για τράπεζες), δεν υπάρχουν προμήθειες και οι συναλλασσόμενοι παραμένουν ανώνυμοι. Σήμερα, όλο και περισσότεροι έμποροι δέχονται το νόμισμα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του Bitcoin;

Χρήση σαν μετρητά (συναλλαγές από άτομο σε άτομο).

Ελευθερία πληρωμών. Είναι δυνατό να στείλετε και να λάβετε οποιοδήποτε χρηματικό ποσό, οπουδήποτε στον κόσμο, οποιαδήποτε στιγμή. Χωρίς αργίες. Χωρίς σύνορα. Χωρίς επιβαλλόμενα όρια. Το Bitcoin επιτρέπει στους χρήστες του να έχουν τον πλήρη έλεγχο των χρημάτων τους.

Σχεδόν μηδενικά τέλη ανά συναλλαγή. (μικρότερα από 5 λεπτά του ευρώ)

Μελλοντική αποδοχή. ( Η μια εταιρία μετά την άλλη τρέχει να ανακοινώσει την αποδοχή του ως μέσο πληρωμών).

Οι πληρωμές φαίνονται δημόσια και άμεσα κατά μήκος της γης πράγμα που επαληθεύει την μεταφορά (blockchain, έτσι φαίνονται μόνο οι διευθύνσεις πληρωμών, δηλαδή τα στοιχεία σας δεν γίνονται ποτέ γνωστά).

Μπορείτε να δημιουργήσετε (σχεδόν) όσα πορτοφόλια (διευθύνσεις) θέλετε εντελώς δωρεάν. Μπορείτε να έχετε ένα πορτοφόλι που σας στέλνουν όλοι οι πελάτες χρήματα ή ένα πορτοφόλι ανα πελάτη σας

Πώς αποκτά κανείς bitcoins;

Από άμεση μεταφορά κάποιου ατόμου που ήδη έχει στη κατοχή του.

Από αγορά μέσω ανταλλακτηρίου (σαν να ανταλλάζατε ευρώ με δολάρια) ακόμα και με πιστωτική κάρτα. Coinbase

Από Mining (Η Πολυπλοκότητα του εγχειρήματος το καθιστά επιλογή για advanced χρήστες).

Δουλεύοντας online από τον υπολογιστή σας για εργοδότη που θα σας πλήρωνε σε bitcoin.

Τι καθορίζει την τιμή του bitcoin;

Η τιμή ενός bitcoin καθορίζεται από την προσφορά και τη ζήτηση. Σήμερα για παράδειγμα η ισοτιμία είναι 1BTC για κάθε 677,47€. Το Bitcoin είναι μοναδικό με την έννοια ότι μόνο 21 εκατομμύρια bitcoins θα δημιουργηθούν συνολικά. Το bitcoin μπορεί να διαιρεθεί μέχρι 8 δεκαδικά ψηφία (0.000 000 01) και ενδεχομένως σε ακόμα μικρότερες μονάδες αν αυτό ποτέ απαιτηθεί στο μέλλον, καθώς ο μέσος όρος του μεγέθους μιας συναλλαγής θα μειώνεται. Για παράδειγμα εάν σήμερα πουλούσατε το σπίτι σας για 500 bitcoins ή αν το πουλούσατε σε 3 χρόνια 200 bitcoins η αξία του σπιτιού θα ήταν η ίδια, αλλά η αξία του bitcoin όχι. Αυτό στη λογική περίπτωση που η ζήτηση του αυξάνεται, δεδομένου ότι η παραγωγή του περιορίζεται. Τα τελευταία bitcoins θα δημιουργηθούν περίπου το 2024. Πόσο θα κοστίζει άραγε τότε; Πόσο σε 5 χρόνια μετά, εάν έχει εδραιωθεί σαν νόμισμα, όχι μόνο για online συναλλαγές αλλά και για τις καθημερνές μας;

Λ.Ε.