Να παραταθεί η διαδικασία υποβολής των φακέλων για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά κατά ένα μήνα, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης με ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Ο Λαρισαίος πολιτικός επισημαίνει τον αιφνιδιασμό των υποψήφιων επενδυτών αφού η σχετική τροπολογία ήρθε μόλις μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων της επιτροπής, ενώ επικαλείται επίσης και τη συγκυρία της πανδημίας.

Αναλυτικά στην ερώτηση ο κ. Κόκκαλης αναφέρει τα εξής: «Κ. Υπουργέ, στις 9 Δεκεμβρίου 2020, δημοσιεύθηκε ο νόμος 4759 ΦΕΚ Α΄ 245/9.12.2020) με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας και άλλες διατάξεις». Κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου καταθέσατε την υπ’ αριθμ. 627/3.12.2020 τροπολογία, σημειωτέον ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΩΣ, στις 3-12-2020, μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων της επιτροπής και μία ημέρα πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αιφνιδιάσετε με την ψηφισθείσα τροπολογία, που ενσωματώθηκε ως κεφάλαιο ΙΓ στο νομοσχέδιο, τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, θέτοντας σε αυτούς ασφυκτικές προθεσμίες για να καταστούν πλήρεις οι φάκελοι των εκκρεμών αιτήσεών τους για φωτοβολταϊκά ισχύος κάτω των 500 kW, ως το τέλος του έτους, δηλαδή έως 31-12-2020. Διαφορετικά και εφόσον δεν καταστούν πλήρεις οι φάκελοι των εκκρεμών αιτήσεών τους, όλες αυτές οι αιτήσεις για «μικρά» φωτοβολταϊκά ισχύος κάτω των 500 kW θα υποχρεούνται να συμμετάσχουν σε ανταγωνιστική διαδικασία για να «κλειδώσουν» τιμή.

Όμως, η τήρηση της ασφυκτικής προθεσμίας είναι στην ουσία ανέφικτη, διότι οι διοικητικές υπηρεσίες από τις οποίες οι παραγωγοί αιτούνται να λάβουν τα δικαιολογητικά, όπως την αδειοδότηση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, δεν λειτουργούν, καθώς το προσωπικό πολλών υπηρεσιών βρίσκεται σε καθεστώς άδειας ειδικού σκοπού ή σε καθεστώς τηλεεργασίας κλπ, με συνέπεια, οι παραγωγοί να μεταβαίνουν στις διοικητικές υπηρεσίες και να μην μπορούν να υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις για να καταστεί πλήρης ο φάκελος εκκρεμών αιτήσεών τους μέχρι 31-12-2020. 

Την διαμαρτυρία αυτή εκφράζουν δεκάδες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας στην Λάρισα και σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας, σε μεγάλες περιφέρειες, οι οποίοι ακόμη κι αν ακροβατώντας κατάφερναν να διεκπεραιώσουν τον φάκελο των δικαιολογητικών τους από τις 9-12-2020 που δημοσιεύθηκε ο νόμος έως τις 31-12-2020, πλέον, λόγω των ειδικών συνθηκών των υπηρεσιών και από λόγους που δεν ανάγονται σε δική τους ευθύνη, θα απολέσουν με μαθητική ακρίβεια την δυνατότητα να κλειδώσουν την τιμή εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας ακυρώνοντας δεκάδες έργα. Σημειωτέον για τα έργα αυτά έχουν συναφθεί συμβάσεις μισθωτηρίων συμβολαίων με τους ιδιοκτήτες της γης, έχουν δοθεί προκαταβολές μισθωμάτων, έχουν γίνει σημαντικές δαπάνες ήδη, με συνέπεια όλη αυτή η διαδικασία που διαρκεί μήνες να κινδυνεύει να ματαιωθεί. 

Επειδή, κ. Υπουργέ, η παραπάνω κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει δεκάδες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, που εκπροσωπούν το 80% των εκκρεμών αιτήσεων, είναι τουλάχιστον αντιεπενδυτική και ματαιώνει την δικής σας αναπτυξιακή πράσινη κατεύθυνση. 

Επειδή, η μη τήρηση έστω και της ασφυκτικής προθεσμίας, και η ματαίωση δεκάδων έργων, οφείλεται σε αίτια που αφορούν την λειτουργία των υπηρεσιών και όχι των παραγωγών. 

Κατόπιν τούτου, σας ζητώ όπως τροποποιήσετε την επίμαχη διάταξη και χορηγήσετε προθεσμία τουλάχιστον ενός μηνός περαιτέρω ή προβείτε σε αναστολή της χορηγηθείσας προθεσμίας λόγω της πανδημίας και των έκτακτων μέτρων.»