Την ερχόμενη Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016, στις 12.00’ το μεσημέρι θα γίνει ειδική τελετή έναρξης λειτουργίας των γραφείων της γραμματείας της Ευρωπαϊκής Κοινής Δράσης SHIPSAN ACT, στον Δ’ προβλήτα του Λιμανιού, όπου βρίσκεται το κτίριο της Περιφέρειας (1ος όροφος).

Οι χώροι παραχωρηθήκαν στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες διεξαγωγής εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο που αφορούν στην υγιεινή των πλοίων σε λειτουργούς δημόσιας υγείας των λιμανιών και σε ναυτικούς καθώς και το συντονισμό των υγειονομικών ελέγχων που γίνονται σε Ευρωπαϊκούς λιμένες. 

Το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συντονίζει την Ευρωπαϊκή Κοινή Δράση SHIPSAN ACT στην οποία συμμετέχουν 25 χώρες με 33 φορείς. Οι δράσεις χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του Προγράμματος για την Υγεία (2008-2013) με τη συμμετοχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχουν Νοσημάτων (ECDC) και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). 

Η δημιουργία των γραφείων στην συγκεκριμένη περιοχή, θα ενισχύσει τη συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την  Ευρωπαϊκή Κοινή Δράση SHIPSAN ACT δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα μελλοντικής μόνιμης λειτουργίας του συντονιστικού γραφείου σε μία Ελληνική αρμόδια αρχή (Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας).