«Ένα ταξίδι δύο πολιτισμών που θα μας πάει πολύ μακριά». Αυτό ήταν το μήνυμα του Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15/10 στο Ζάππειο Μέγαρο και είχε ως κεντρικό θέμα την «Ανάπτυξη Συνεργασίας μεταξύ επιστημονικών Ιδρυμάτων Ελλάδας Ρωσίας στον αγροτικό τομέα. Το Επιτυχημένο Πρόγραμμα του Ιπποφαούς». Το συνέδριο που συνδιοργάνωσε η Ομάδα Ιπποφαές Α.Ε. και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας.

«Το ταξίδι δύο πολιτισμών» που ανοίγει τις πόρτες στους παραγωγούς για νέες καλλιέργειες όπως αυτή του ιπποφαούς, είναι η επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Βοτανικού Κήπου Μόσχας καθώς και του Λισαβένκο Ινστιτούτου Σιβηρίας με τη συμβολή της Ο.Π Ιπποφαές Ελλάς.

Στο συνέδριο παρευρέθηκαν εκπρόσωποι και από τα τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα καθώς και από την Ο.Π. Ιπποφαές. Συγκεκριμένα, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ομιλητής ήταν ο Καθηγητής κος Γεώργιος Νάνος, από τον Βοτανικό Κήπο Μόσχας ο Διευθυντής κος Αλεξάντερ Ντεμίτοφ, από το Λισαβένκο Ινστιτούτο Σιβηρίας ο Διευθυντής κος Γιούρι Ζουμπάρεφ και από την Ιπποφαές Ελλάς ο Γενικός Διευθυντής κος Νικόλας Δούκας.

Όλοι οι συμμετέχοντες επαίνεσαν την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων των δύο χωρών η οποία συνέβαλε στην από κοινού επιστημονική έρευνα στον αγροτικό τομέα, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη των ποικιλιών Ιπποφαούς του MA Lisavenko στις Ελληνικές εδαφοκλιματικές συνθήκες. Η ανταλλαγή της γνώσης και της τεχνογνωσίας αυτής οδήγησε στην φετινή πρώτη παραγωγή Ιπποφαούς στην Ελλάδα.

Ελληνορωσική συνεργασία για καλλιέργεια ΙπποφαούςΕπίσης, αναφέρθηκαν στις εξαιρετικές ιδιότητες του Ιπποφαούς στην διατροφή του ανθρώπου, στην προσαρμοστικότητα των εδαφών στην συγκεκριμένη καλλιέργεια αλλα και το μειωμένο κόστος παραγωγής σε σχέση με άλλες καλλιέργειες. Ενώ πρόσθεσαν πως η καλλιέργεια του Ιπποφαούς πρόκειται να φέρει κέρδη στους παραγωγούς που επενδύουν σε αυτή αφού η ζήτηση στις διεθνείς αγορές είναι μεγάλη.

Ο Διευθυντής της Ο.Π. Ιπποφαές Ελλάς, Νικόλας Δούκας, τόνισε πως η ομάδα τους είναι ανοιχτή για τους παραγωγούς που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την καλλιέργεια του Ιπποφαούς.

Ειδικοί προσκεκλημένοι στην εκδήλωση ήταν ο Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. και πρώην υφυπουργός εξωτερικών κος Τσιάρας και ο Επικεφαλής του Πολιτικού τμήματος και εκπρόσωπος Τύπου της Ρώσικης Πρεσβείας Βλαντίμιρ Μαϊστρένκο. Και οι δύο τόνισαν πως τέτοιες πρωτοβουλίες μέσω της αγροτικής παραγωγής είναι σημαντικές για την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας και πως διαμορφώνουν τον οδικό χάρτη για την περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών στον αγροτικό τομέα.

Οι εκπρόσωποι και των δύο χώρων σημείωσαν πως το έδαφος για νέες συνεργασίες στο μέλλον είναι εύφορο.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Ο.Π. Ιπποφαές τόνισε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ιπποφαούς (ISA) ανέθεσε στην Ομάδα Παραγωγών Ιπποφαές Α.Ε. την διοργάνωση του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ιπποφαούς στην Ελλάδα το 2020.

ypaithros.gr