Με μεγάλη επιτυχία ολοκλήρωσε τον φετινό του κύκλο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Βλέπω – παρατηρώ – Μαθαίνω - Θαυμάζω, Θαυμάζοντας ένα έργο Τέχνης της Μόνιμης Συλλογής της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα με 5.500 μαθητές μαζί με τους καθηγητές και συνοδούς τους να έχουν επισκεφτεί από τον Νοέμβριο του 2017 τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθυνόταν σε μαθητές τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με βασικούς άξονες την προσωπογραφία και την τοπιογραφία. Μέσω του προγράμματος οι μαθητές εξοικειώθηκαν με το χώρο του Μουσείου, ήρθαν σε επαφή με τα έργα τέχνης της Συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα, μπόρεσαν να συνδέσουν εικαστικά ρεύματα όπως η Σχολή του Μοναχού με σύγχρονα, ανέπτυξαν τις δεξιότητες και τις ικανότητες τους όπως επίσης εξέφρασαν δημιουργικά τα συναισθήματά τους.

Επιπλέον οι μαθητές γνώρισαν κάποια από τα πιο σημαντικά έργα της Συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα, την Προσωπογραφία του Κ. Μελά του Νικηφόρου Λύτρα, την Σπάρτη του Κ. Μαλέα και την Πολιτεία του Α. Αστεριάδη μέσω της «περιήγησης» τους στους χώρους της Μόνιμης Συλλογής και του ειδικά σχεδιασμένου εκπαιδευτικού φυλλαδίου.

Βασική επιδίωξη του προγράμματος ήταν η επίσκεψη στο Μουσείο να είναι μία ευχάριστη εμπειρία για τους μαθητές και να αποτελεί την αφορμή για δραστηριότητες στη τάξη του σχολείου.
Επιπλέον 1.400 μαθητές ξεναγήθηκαν από τα μέλη της Φωτοθήκης Λάρισας του Ομίλου Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας στην έκθεση φωτογραφίας «Η μνήμη της πόλης- Λάρισα-Κατοχή-Απελευθέρωση 1941-44», που φιλοξενείτε στο αίθριο του ισογείου του Μουσείου μέχρι τον Οκτώβριο του 2018.

Η έκθεση εντασσόταν στις εκδηλώσεις του Δήμου Λαρισαίων για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Λάρισας από την γερμανική κατοχή (Οκτ. 2017) και περιλαμβάνει 70 φωτογραφίες του αρχείου φωτογραφιών του Βύρωνα Μήτου, 50 φωτογραφίες της συλλογής της Φωτοθήκης Λάρισας, της Ισραηλιτικής Κοινότητας, της συλλογής Ζαμπερίν και της συλλογής Τάκη Τλούπα.

Τα μέλη της Φωτοθήκης ξενάγησαν τους μαθητές στις τραβηγμένες φωτογραφίες από Γερμανούς στρατιώτες κατά την περίοδο της εισβολής τους στην πόλη της Λάρισας και την ευρύτερη περιοχή: τα Τέμπη, τους Γόννους, τον Τύρναβο, την Ελασσόνα. Φωτογραφίες-σπαράγματα μνήμης μιας ζοφερής εποχής, με στρατιωτική και ιστορική αξία αλλά και λαογραφικό χαρακτήρα οι οποίες συναποτελούν μια ελεγεία της καταστραμμένης Λάρισας της Κατοχής.