Όταν οι πρώτοι μεταλλικοί ιστοί έκαναν πέρυσι την εμφάνισή τους στο ιστορικό κέντρο της πόλης, προκάλεσαν πρωτόγνωρες αντιδράσεις που ξεπέρασαν ακόμα και εκείνες, κάποτε, για το μεταλλικό «ψωράλογο» στο κόμβο της γέφυρας Αλκαζάρ κάτω από το Φρούριο.

Στήθηκαν ακόμα και ομάδες αισθητικής …αντίστασης στα social και όχι άδικα. Οι όρθιες μεταλλικές σωλήνες προκαλούσαν από μόνες τους τρόμο και ουδείς μπορούσε να κατανοήσει σε τι ακριβώς θα χρησιμεύσουν. Συνέβαλε ως προς την σύγχυση και η έλλειψη σαφούς επικοινωνίας του έργου από την πλευρά της δημοτικής αρχής. Ούτε καν μια μακέτα που να δείχνει ολοκληρωμένη την παρέμβαση και τον ρόλο της δεν κοινοποιήθηκε με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην καταλαβαίνει σε τι χρησιμεύουν τα σιδερένια δοκάρια.

Τελικά όλα άλλαξαν όταν τοποθετήθηκαν τα λευκά πανιά, τα λεγόμενα σκιάστρα, και άρχισε να γίνεται αντιληπτή η έννοια της βιοκλιματικής ανάπτυξης. Ήρθαν για επιβεβαίωση οι πρώτες μετρήσεις θερμοκρασίας, τον περασμένο Απρίλιο, οι οποίες έγιναν με ειδικά όργανα και θερμοκάμερα προκειμένου ακριβώς να «μετρηθεί» η επιτυχία της παρέμβασης. Και όπως προέκυψε τα στοιχεία ήταν εντυπωσιακά καθώς σε σχέση με άλλα σημεία της πόλης οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν είναι αισθητά πιο χαμηλές.

Η μέση θερμοκρασία επιφάνειας στην περιοχή του έργου παρουσιάζεται μειωμένη, σε σύγκριση με την πρότερη κατάσταση, κατά τουλάχιστον 10°C, για συνθήκες θερμοκρασίας εξωτερικού αέρα της τάξης των 30°C. Όπως επισημαίνουν, οι ενεργειακοί σύμβουλοι, Κλ. Κραβαρίτης και Δημ. Στάβλας «οι μετρήσεις καταδεικνύουν της αποτελεσματικότητα της συνολικής παρέμβασης αναβάθμισης και επανασχεδιασμού των δημόσιων υπαίθριων χώρων, και καλύπτουν πλήρως τους στόχους βελτίωσης του τοπικού μικροκλίματος, της επίτευξης συνθηκών θερμικής άνεσης και ταυτόχρονα την ανάγκη δημιουργίας ελκυστικών υπαίθριων χώρων για τους πολίτες».

Η περιοχή του Φρουρίου έγινε τελικά πιο ελκυστική. Δεν το λένε μόνο οι μετρήσεις. Το μαρτυρούν τα ζεστά Λαρισαϊκά βράδια που μετατρέπουν το ιστορικό κέντρο σε ένα  δροσερό καταφύγιο για όσους τυγχάνει να βρίσκονται στην πόλη ετούτο τον καιρό…

Κ.Τ.