Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τη δύο των νοσοκομείων της πόλης
Ενημερωτική συνάντηση με τον διοικητή των νοσοκομείων της Λάρισας, Παναγιώτη Νάνο, καθώς και με την αναπληρώτρια διοικήτρια του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Ανθή Χαλιβέρα και τον αναπληρωτή διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Δημήτρη Λιόλιο, είχαν την περασμένη Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Άννα Βαγενά και Νίκος Παπαδόπουλος.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και τα μέλη της γραμματείας του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Γιάννης Καριπίδης, Στέλλα Τρίγκα, Σπύρος Μητρούλας, Γιάννης Σφήκας και Στέργιος Παπαιωάννου.
Ο διοικητής των δύο νοσοκομείων, Παναγιώτης Νάνος, ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαδικασίες ενίσχυσης του ιατρικού προσωπικού με επικουρικούς αλλά και τακτικούς ιατρούς, ενώ αναφέρθηκε στις επενδύσεις που έχουν γίνει και έχουν ζητηθεί να προχωρήσουν για την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των δύο υγειονομικών μονάδων της περιοχής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον τελευταίο χρόνο επενδύθηκαν 2 εκατομμύρια ευρώ στο ΓΝΛ για την εγκατάσταση νέου μαγνητικού τομογράφου, την αντικατάσταση του εξοπλισμού στα χειρουργεία, τον εξοπλισμό και εργασίες ανακαίνισης στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
Παράλληλα, η έγκριση σκοπιμότητας μένει να υπογραφεί ώστε να επενδυθούν 1,5 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση του αναισθησιολογικού και χειρουργικού τομέα του ΠΓΝΛ, ενώ η διοίκηση των νοσοκομείων διεκδικεί μέσου του νέου ΕΣΠΑ συνολικά 3,6 εκατομμύρια ευρώ – 2,6 για το ΠΓΝΛ και 1 εκατομμύριο ευρώ για το ΓΝΛ.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη σημαντική αύξηση του χειρουργικού χρόνου και στα δύο νοσοκομεία η οποία καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2017 και στις απαραίτητες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για περαιτέρω αύξηση, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της διοίκησης προς όφελος των ασθενών.
«Αγκάθι» για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, αποτελεί η διαχείριση του φετινού του προϋπολογισμού, ο οποίος είναι μειωμένος 10 % σε σχέση με την περσινή χρονιά και είναι ο ιστορικά χαμηλότερος προϋπολογισμός που έχει εγκριθεί για το νοσοκομείο – κυμαίνεται στα 42,6 εκ. ευρώ, όταν το όριο ασφαλούς προϋπολογισμού ορίζεται από τους διοικούντες του στα 50-52 εκατομμύρια ευρώ .
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Σε δήλωσή της, αμέσως μετά τη συνάντηση, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Άννα Βαγενά, ανέφερε:
«Θεωρούμε ότι η υγεία των πολιτών είναι ένα απ’ το σοβαρότερα, αν μη και το σοβαρότερο ζήτημα απ’ όσα απασχολούν την κυβερνητική πολιτική. Γι’ αυτό τον λόγο τόσο εγώ όσο και ο συνάδελφός μου βουλευτής, Νικ. Παπαδόπουλος, σπεύσαμε ολόθυμα να συμμετάσχουμε στην ενημερωτική συνάντηση, με σκοπό να αποκτήσουμε πληρέστερη εικόνα για τις προκλήσεις, τα προβλήματα αλλά και τα όσα έχουν κατορθώσει τα δύο νοσοκομεία της πόλης μας.
Διαπιστώσαμε ότι έχει πραγματοποιηθεί σημαντική πρόοδος τόσο στον τομέα αύξησης του χειρουργικού χρόνου, μέτρο με το οποίο περισσότεροι συμπολίτες μας μπορούν να εξυπηρετηθούν γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα, όσο και σε εκείνον των υποδομών, χωρίς όμως να παραβλέπουμε και τα πιεστικά προβλήματα που παραμένουν, με πρώτο απ’ όλα το θέμα του προϋπολογισμού. Φυσικά, τόσο η συμβολή της Διοίκησης όσο και του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού πρέπει όχι μόνον να αναγνωρισθεί, αλλά και να τύχει συγχαρητηρίων.
Δεσμευόμαστε πως θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν με σκοπό την έγκαιρη και αποτελεσματική διευθέτηση του ζητήματος, με την προσήκουσα αναθεώρηση του προϋπολογισμού του ΠΓΝΛ προς τα άνω.
Η υγεία των πολιτών είναι το Α και το Ω για μας και σ’ αυτό το πεδίο δεν χωράνε αστερίσκοι ή επιφυλάξεις. Το ΠΓΝΛ πρέπει να διαθέτει προϋπολογισμό τέτοιο ώστε να του επιτρέπει να εξακολουθήσει το ύψιστης σημασίας έργο του, που αφορά τόσο την πόλη της Λάρισας όσο και ολόκληρη τη Θεσσαλία».
Από την πλευρά του, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Νίκος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι «έγινε μια αρκετά εποικοδομητική συζήτηση και ενημερωθήκαμε από την διοίκηση για όλα τα καίρια ζητήματα που αφορούν και τα δύο νοσοκομεία της πόλης μας.  Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι τόσο  η διοίκηση όσο και το προσωπικό, εκτελούν σημαντικό και αξιοπρεπές έργο βελτιώνοντας την λειτουργία των νοσοκομείων. Σίγουρα τα προβλήματα δεν θα πάψουν να υπάρχουν, αλλά με θέληση και αφοσίωση στον ασθενή, μπορούν να αντιμετωπιστούν πολλά από αυτά.
Το υπουργείο Υγείας κινείται σε θετική τροχιά,  θέτοντας  στόχους με σκοπό την στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και την αναδιοργάνωσή του και αυξάνοντας κάθε χρόνο τις κρατικές δαπάνες στον προϋπολογισμό των νοσοκομείων όλης της χώρας».