Περισσότεροι από σαράντα δήμαρχοι απ’ όλη τη χώρα, μιλούν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και ζητούν την άμεση στελέχωση των υπηρεσιών των Δήμων τους, οι οποίες πλήττονται από έλλειψη προσωπικού ιδιαίτερα μετά τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί την περίοδο των μνημονίων.
Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης τονίζει μεταξύ άλλων ότι το πολυνομοσχέδιο για τη λειτουργία των ΟΤΑ, προβλέπει ότι 8.000 εργαζόμενοι θα αναλάβουν υπηρεσία σε καθαριότητα και ύδρευση μόλις οριστικοποιηθούν οι πίνακες του ΑΣΕΠ, καθώς και εποχιακοί εργαζόμενοι σε πυροπροστασία, ΚΑΠΗ και άλλες υπηρεσίες.
Από τη Λάρισα, μιλούν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο οι δήμαρχοι Λαρισαίων, Τυρνάβου και Ελασσόνας.
Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης
Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης σημείωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «η πρόθεση του αρμόδιου υπουργείου να απελευθερώσει τις προσλήψεις που έχουν ανάγκη οι δήμοι είναι προς την θετική κατεύθυνση», ενώ εκτίμησε πως «δεν θα υπάρξει δήμαρχος σε όλη την Ελλάδα που να μη συμφωνήσει με την άποψη αυτή».
Μεταξύ άλλων ο κ. Καλογιάννης είπε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα στην κρίση αντιμετώπισε τεράστια προβλήματα με τις πολλές συνταξιοδοτήσεις και με την μη αναπλήρωση του προσωπικού της, για να συμπληρώσει ότι «οι δήμοι δυσκολεύονται να βγάλουν πέρα πολλές εργασίες που δεν φαίνονται σε πρώτο επίπεδο».
«Η Λάρισα για παράδειγμα είναι η πόλη που έχει ανά κάτοικο πολύ μεγάλη ποσότητα πρασίνου, αλλά αυτή την ώρα η αρμόδια υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη, καθώς έχει μόνο 50 άτομα, όταν παλαιότερα είχε 180 άτομα. Αυτό το ζήτημα είναι ένα διαρκές αίτημα όλης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συνηγορώ προς αυτή την κατεύθυνση και θεωρώ ότι είναι ευκαιρία όλα τα όργανα των ΟΤΑ να πιέσουν και να μπορέσουν να γίνουν πραγματικότητα αυτές οι χιλιάδες των προσλήψεων που έχουν ανάγκη οι δήμοι» είπε ο κ. Καλογιάννης
Δήμαρχος Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης
Ο δήμαρχος Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η ανάγκη των προσλήψεων στους δήμους δεν προέκυψε τώρα, αλλά είναι διαχρονική. Επίσης, σημείωσε ότι όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν πολλές αναστατώσεις σε επίπεδο εργαζομένων στους δήμους και τόνισε ότι «οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είναι ανακούφιση για τους δήμους και δεν επηρεάζει το αδιάβλητο των εκλογών».
Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου
Ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο δήμος Ελασσόνας, έχει τεράστιες ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό, ειδικά στον τομέα της τεχνικής υπηρεσίας. Όπως είπε, ο κ. Ευαγγέλου ο δήμος είναι τεράστιος, σε έκταση, ο οποίος διαθέτει χαρακτηριστικά ορεινού αλλά και πεδινού δήμου «και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των δημοτών, καθώς δεν έχει το απαιτούμενο προσωπικό».
«Θεωρώ απαραίτητο να προχωρήσει η διαδικασία των προσλήψεων σε μόνιμο προσωπικό και παράλληλα να βρεθούν και οι απαιτούμενες πιστώσεις, ώστε να μπορούν οι δήμοι να πληρώσουν. Από την άλλη, είναι ξεκάθαρο πως προσλήψεις μόνιμου προσωπικού εν μέσω προεκλογικής περιόδου δεν είναι κάτι που είναι πολιτικά ηθικό και υπό μια έννοια «σύννομο», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ελασσόνας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)