«Προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι οι ενημερωμένοι και ενεργοί πολίτες που έχουν άποψη και την εκφράζουν με τη συμμετοχή τους στις εκλογές».

Τα παραπάνω τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος απευθυνόμενος σε 35 μαθήτριες και μαθητές του Γυμνασίου Δομενίκου.
Ο Θεσσαλός πολιτικός εξήγησε ότι «ζούμε, βεβαίως, σε μια εποχή σύγχυσης και απογοήτευσης. Πολλοί είναι αυτοί που αδυνατούν να κατανοήσουν τα αιτία της κρίσης και παρασύρονται από θεωρίες συνομωσίας. Όπως επίσης, πολλοί απογοητευμένοι από την πορεία της χώρας έχουν παραιτηθεί από κάθε προσπάθεια ανάταξης. Η παραίτηση, όμως, η αδιαφορία και η αποχή από τις εκλογές δίνει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη σε ακραίες φωνές, σε λαϊκιστές, και “ψεκασμένους”. Εντέλει, η αποχή μεταφράζεται στην κάλπη σε ανοχή στα κακώς κείμενα!
Προσωπικά ασχολήθηκα με τα κοινά γιατί με εξέφραζε πάντα ο στοίχος του τραγουδιού “φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για ‘μένα χωρίς εμένα”. Και καθώς απευθύνομαι σε παιδιά που σε λίγο θα έχουν το δικαίωμα, αλλά και τη μεγάλη ευθύνη, του “εκλέγειν” θέλω να σας καλέσω να είστε υποψιασμένοι με τις πληροφορίες και τις “ειδήσεις” με τις οποίες βομβαρδιζόμαστε από τα ΜΜΕ και ιδιαίτερα τα λεγόμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συχνά αναπαράγονται ψευδείς ειδήσεις, τα γνωστά fake news, με στόχο την εξαπάτηση του καταναλωτή ή τη χειραγώγηση του πολίτη. Έχετε ακούσει για το ενδεχόμενο η Ρωσία να επηρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ μέσω fake news που εκπορεύονταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη Μόσχα. Οι ψευδείς ειδήσεις και η παραπλάνηση του πολίτη είναι ένας σύγχρονος κίνδυνος για τη δημοκρατία σε παγκόσμιο επίπεδο. Σας εύχομαι καλή πρόοδο και μια μέρα κάποιοι από εσάς να μας εκπροσωπήσουν επάξια στη Βουλή».
Τα παιδιά, που συνόδευαν ο καθηγητής κ. Χρήστος Ζαχαριάς και οι καθηγήτριες κ.κ. Ελένη Γρηγορίου και Μαίρη Ροτάουγκ, αφού ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του κοινοβουλίου, ξεναγήθηκαν στην έκθεση για τον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.