Τις τρεις παραμέτρους και την εξέλιξή τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσα στον επόμενο χρόνο, που θα επηρεάσουν άμεσα το μέλλον του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. ανέπτυξε κατά τη σημερινή ομιλία του στο 4ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του Economist στη Λάρισα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου:
- το δημοσιονομικό πλαίσιο που θα αποφασιστεί για το ταμείο συνοχής σε ένα από τα προσεχή Συμβούλια Κορυφής,
- την συνολική στρατηγική για τη νέα ΚΑΠ που θα χαραχτεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω των Συμβουλίων Υπουργών Γεωργίας και
- τις δεσμεύσεις που θα αναληφθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Στη συνέχεια, ο κ. Αποστόλου διαφώνησε με την πρόταση της Κομισιόν για μείωση κατά 5% των κονδυλίων της ΚΑΠ και από ό,τι φαίνεται από τα λόγια του, στόχος είναι να μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με σκληρή γραμμή για "μη περικοπή των δαπανών στην ΚΑΠ", έτσι ώστε ναι μεν να υποχωρήσει στο τέλος, αλλά με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες (ή και κέρδη) στο κομμάτι της Πολιτικής Συνοχής, αλλά και στο κομμάτι της κατανομής των δικαιωμάτων αγροτικών ενισχύσεων.

agro24.gr