Με επιστολή του προς το δημοτικό συμβούλιο Λάρισας ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων ζητά από τη δημοτική αρχή να δείξει την ευαισθησία της προχωρώντας στη διάσωση από κατεδάφιση του κτιρίου στην οδό Λάμπρου Κατσώνη 12. 

Ζητά μάλιστα να προχωρήσει άμεσα στην αγορά του κτηρίου όπως έκανε και με το διατηρητέο των Μουσών.

Στη σχετική επιστολή αναφέρονται τα εξής:

"Τον τελευταίο καιρό έχουμε αρκετές αναφορές σχετικά με την αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης μας.

Ο κ. Ν. Παπαθεοδώρου πρόσφατα παρουσίασε τον 3ο τόμο του βιβλίου του «Ιχνηλατώντας στην παλιά Λάρισα», ενώ την Παρασκευή θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος κ. Ν. Βατόπουλος το νέο βιβλίο του «Όπου και να ταξιδέψω» που αναφέρεται στο ιστορικό παρελθόν 24 πόλεων μεταξύ των οποίων η Λάρισα.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λάρισας ενεργεί όλα αυτά τα χρόνια για την ιστορική καταγραφή αλλά και την διάσωση των ελάχιστων κτηρίων που μπορούν ακόμα να μας θυμίζουν εικόνες από μια Λάρισα που έχει σχεδόν εξαφανιστεί.

Από το καλοκαίρι προσπαθούμε με συγκεκριμένες ενέργειες να σώσουμε ένα από αυτά τα κτήρια που κινδυνεύει με άμεση κατεδάφιση για την ανέγερση πολυώροφης οικοδομής. Αναφερόμαστε στο διώροφο κτήριο της Λάμπρου Κατσώνη 12 που με τις κομψές αναλογίες και την λιτή του πρόσοψη αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι της περιοχής.

Δυστυχώς η θεσμοθετημένη πολιτεία έχει δώσει τις απαραίτητες εγκρίσεις για την κατεδάφιση.

Μήπως όμως τελικά ήρθε η στιγμή να αποφασίσουμε τι έχουμε σκοπό εμείς να κάνουμε σαν Δήμος και σαν απλοί πολίτες με την διάσωση του αρχιτεκτονικού παρελθόντος;

Πέρυσι τέτοιο καιρό είχαμε την χωρίς άδεια κατεδάφιση στη Ζαρμάνη, ενός από τα παλαιότερα σπίτια της πόλης, χωρίς την παραμικρή αντίδραση από τις αρχές.

Παλιότερα με τις επίσημες ευλογίες της τότε δημοτικής αρχής γινόταν αποχαρακτηρισμός από διατηρητέο και στην συνέχεια κατεδαφιζόταν για να γίνει πάρκινγκ το παλιό «καφενείο των βλάχων» στην Κενταύρων.

Η πόλη έχει μείνει με οχτώ διατηρητέα (ο Βόλος έχει πάνω από πενήντα) και με κάποια ελάχιστα ακόμα κτήρια που συνεχώς αποψιλώνονται. Ίσως το αρχιτεκτονικό απόθεμα που έχει απομείνει να μην είναι πια ιδιαίτερα αξιόλογο σε σχέση με αυτό του παρελθόντος αλλά αν δεν κάνουμε κάτι για την σωτηρία του σύντομα στα παιδιά μας θα έχουμε να δείχνουμε μόνο πολυκατοικίες.

Καλούμε την δημοτική αρχή να δείξει έμπρακτα την ευαισθησία της και να προχωρήσει άμεσα στην αγορά του κτηρίου όπως έκανε και με το διατηρητέο του Μουσών.

Ο αντιδήμαρχος κ. Ν. Διαμάντος αναφέρθηκε πρόσφατα σε αντίστοιχες σκέψεις που μας δίνουν ελπίδες. Είναι απαραίτητο να γίνουν άμεσα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση που πιστεύουμε θα έβρισκε σύμφωνους και τους τωρινούς ιδιοκτήτες.

Με την εξαγορά και μετά την αποκατάσταση των φθορών θα έχουμε ένα πανέμορφο κτήριο με αυλή στο κέντρο της πόλης που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως παιδικός σταθμός, ΚΔΑΠ ή με κάποιο άλλη πολιτιστική χρήση.

Είναι κρίμα να πάει χαμένη μια τέτοια ευκαιρία και το κόστος δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία.

Τα χρήματα για την αγορά θα μπορούσαν να βρεθούν από την ΔΕΥΑΛ, το Πράσινο ταμείο, κάποια δωρεά ή ακόμα και από ιδίους πόρους.

Αν δεν γίνεται να βρεθούν χρήματα με άλλο τρόπο, προτείνουμε να θεσμοθετηθεί ειδικό ποσό στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΛ ώστε να μαζεύονται εθελοντικά  χρήματα για την διάσωση της αρχιτεκτονικής ιστορίας της πόλης.

Αρκεί να αναλογιστούμε ότι αντί για έναν καφέ τον μήνα θα μπορούσαμε όλοι μαζί σαν κάτοικοι αυτής της πόλης σε ελάχιστο χρόνο να μαζέψουμε τα χρήματα που είναι απαραίτητα.

Είναι πια καιρός να αναλάβουμε σαν κοινότητα τις ευθύνες μας απέναντι στο παρελθόν, την ιστορία αλλά κυρίως απέναντι στο μέλλον.

Εκτός και αν από κοινού συμφωνήσουμε ότι μας είναι πια αδιάφορο."