Σε λεωφόρο της  τέχνης,  μετατρέπεται  η  λεωφόρος Καραμανλή στη Λάρισα, με την  εγκατάσταση του νέου γλυπτού  «Πολυκυκλικός Δεσμός», μια  πρωτότυπη εικαστική σύλληψη του στρατηγικού αναλυτή, μαθηματικού δρ. Νίκου Λυγερού που φιλοτέχνησε ο Λαρισαίος γλύπτης Μιλτιάδης Τζιότζιος και κοσμεί από σήμερα τον κυκλικό κόμβο  της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο  νότιο τμήμα της  λεωφόρου Καραμανλή, στο ύψος του εμπορικού κέντρου.

Το εντυπωσιακό δημιούργημα από μέταλλο inox αντανακλά  κατά τη διάρκεια της ημέρας το φυσικό φως, ενώ το βράδυ φωτίζεται με φωτονικό μπλε.

Έχει διάμετρο 3 μέτρα και είναι τοποθετημένο πάνω σε ημικυκλική βάση που ακολουθεί τον κανόνα της χρυσής τομής.  

«Φέρνουμε την τέχνη στον δημόσιο ανοιχτό χώρο και στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, αλλάζουμε τα δεδομένα, αλλάζουμε τις πόλεις, αλλάζουμε την αρχιτεκτονική του τοπίου» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός που  παρακολούθησε από κοντά και συνομίλησε  μέσω skype με τον δρ. Λυγερό που επέβλεπε την εγκατάσταση του έργου. 

«Η τέχνη σε δημόσιο ανοιχτό χώρο δεν υπήρχε στις πόλεις μας. Είναι κάτι καινούργιο για τη Θεσσαλία. Δίνουμε τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες να εκφραστούν και να παρουσιάσουν τα έργα τους, δίνουμε την δυνατότητα στους πολίτες να  μετέχουν στην ανοιχτή δημόσια συζήτηση  και να εκφραστούν. 

Η  Τέχνη στο δημόσιο χώρο, εκτός από ένα μέσο έκφρασης  ιδεών και συναισθημάτων του δημιουργού, αποτελεί παράλληλα και ένα μέσο επικοινωνίας, όπου οι θεατές-πολίτες γίνονται κοινωνοί του έργου του καλλιτέχνη και συνομιλούν μαζί του.

Στη Λάρισα, στα Φάρσαλα  και στην Πύλη  Τρικάλων η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει εγκαταστήσει  και εγκαθιστά συνολικά 9 γλυπτά.

Ευχαριστώ τον δρ. Νίκο Λυγερό για την πρωτότυπη σύλληψη και την τρισδιάστατη επεξεργασία του πολυκυκλικού δεσμού, τον  γλύπτη Μιλτιάδη Τζιότζιο και  στο πρόσωπο της κ. Στέλλας Παπαχατζή  τους δωρητές. 

Το γλυπτό συμβολίζει τον αέναο κύκλο  και την εξέλιξη της ζωής: Μαθαίνοντας από τις εμπειρίες και τα διδάγματα του παρελθόντος, σχεδιάζουμε και δρούμε στο παρόν για να δημιουργήσουμε  και να παραδώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις γενιές που έρχονται» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης. 

Ο κυκλικός κόμβος που έγινε Πολυκυκλικός Δεσμός

Η Ομάδα Έργου, σημειώνει: "Το νέο γλυπτό που κοσμεί τη Λάρισα, εμπνευσμένο από τον μαθηματικό και στρατηγιστή Ν. Λυγερό, φιλοτεχνήθηκε  από τον γλύπτη Μιλτιάδη Τζιότζιο στο εργαστήριο και σε συνεργασία με τον τεχνικό Πάρη Λουντρούδη.

Πρόκειται για μαθηματική δομή που αποτελεί  εξέλιξη και εμπλουτισμό  της αρχικής ιδέας της  φυάλης του Γερμανού μαθηματικού Felix Klein. Ο στρατηγιστής συνέλαβε την ιδέα ως παράδειγμα μιας μη-προσανατολιζόμενης επιφάνειας. Ταξίδι με διακλαδώσεις στο μέλλον, αφού περάσουμε από αναδρομική ανάλυση του παρελθόντος, αναδίπλωση, ανασυγκρότηση και αναθεμελίωση συμβάντων με διορθωτικές κινήσεις.

Κατασκευασμένο από ανοξείδωτο χάλυβα με σκελετό πλεγμένο σε σχήμα πεταλούδας δίνει την αίσθηση της περιστροφής. Η βάση του με τη συμμετρία της χρυσής τομής, παραπέμπει στο  Ωμέγα  ως αρχέτυπο που συμβολίζει την ολοκλήρωση και την ενότητα όλων  στο σύμπαν.

Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε  μετά από αίτηση του Μακεδονικού Συνδέσμου και με χορηγία του ξενοδοχείου ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΕ που εδρεύει στη Μακεδονία (Πλαταμώνας Πιερίας) στέλνοντας ως  μήνυμα το ανθρώπινο πρόσωπο που οφείλουμε να έχουμε  σε όλες τις δράσεις μας.

Συνεχίστηκε με μεγάλη αγάπη και μεράκι, πολλή χαρά και αστείρευτες αντοχές από τους Δημιουργούς του, που ανέπτυξαν μεταξύ τους ισχυρούς Δεσμούς, όπως είναι και το μήνυμα από αποπνέει το γλυπτό: Πολυκυκλικός Δεσμός!

Ο κύκλος αποτελεί εγκλωβισμό. Έτσι εκεί που άλλοι βλέπουν δεσμά, το γλυπτό με τις πολλαπλές διακλαδώσεις χαρίζει  διέξοδο, ελευθερία επιλογής, πολυκυκλικότητα ανέλιξης και μετατρέπει τον κόμβο σε δεσμό.

Μετατρέπει τον κύκλο σε πολυκυκλικότητα. Ξανά και ξανά  χωρίς καμία επανάληψη. Κάθε φορά διαφορετικά. Κάθε φορά με άλλο βλέμμα, με άλλο ύφος, αλλά με το ίδιο ήθος. Μια εξέταση των γεγονότων της ζωής με μη-γραμμικό τρόπο, αλλά με πλαστικότητα εγκεφάλου και πλάγια σκέψη.

Έτσι με το βλέμμα της Διδασκαλίας ο κύκλος μεταμορφώνεται σε πολυκυκλικό και ο κόμβος σε Δεσμό.

Τα θεωρήματα του Γερμανού μαθηματικού  Felix Klein, αλλά και του  Έλληνα μαθηματικού John Αργύρη, ανιψιού του Κ. Καραθεοδωρή βρήκαν μία εξέλιξη και μία ιδιότυπη εφαρμογή στην Τέχνη χάρη στους Δημιουργούς του πανέμορφου γλυπτού αλλά και στον  Περιφερειάρχη Λάρισας  που  απέδειξε για ακόμα μία φορά ότι η Λάρισα είναι μία αξιοβίωτη πόλη που σέβεται και επενδύει στην Επιστήμη και στον Πολιτισμό με ανθρώπινο πρόσωπο για να μπορούν να το χαίρονται οι νεκροί, οι ζωντανοί και οι αγέννητοι. Με τον Πολυκυκλικό Δεσμό, ο Μακεδονικός Σύνδεσμος στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα.

Επίσης στέλνει ένα Μεγάλο και θερμό Ευχαριστώ στον Περιφερειάρχη Λάρισας για την φιλοξενία του γλυπτού σε έναν τόσο σημαντικό κόμβο".