«Ίσως σε όλα αυτά τα δεινά που ζούμε τώρα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που συμπληρώνει 2 χρόνια, υπάρχει και ένα καλό: απομυθοποιήθηκε η αριστερά και έχουν συνειδητοποιήσει οι πολίτες -και οι αγρότες που βιώνουν στο πετσί τους την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ότι τίποτα δεν ήταν αυτονόητο». Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κληθείς να σχολιάσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις (στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και την εκπομπή “ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ” με τους δημοσιογράφους κ.κ. Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα).
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι
•    δεν ήταν αυτονόητος ο ΟΓΑ ως αυτόνομο ταμείο των αγροτών,
•    δεν ήταν αυτονόητο ότι οι αγρότες έδιναν ασφαλιστικές εισφορές σε λογικά πλαίσια,
•    δεν ήταν αυτονόητη η μη φορολόγηση .των αγροτικών επιδοτήσεων,
•    δεν ήταν αυτονόητος ο ΦΠΑ 13% στα αγροτικά εφόδια που πήγε 24%,
•    δεν ήταν αυτονόητο που δεν υπήρχε φόρος στο κρασί.
«Αλλά για όλα αυτά» υπογράμμισε ο κ. Χαρακόπουλος «κάποιοι δώσανε μάχες και φτάσανε και στο σημείο παραίτησης από κυβερνήσεις για να διαφυλαχθούν αυτά υπέρ των αγροτών, και τα διαφυλάξαμε».
Στην καρότσα του Βάγγου…
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπενθύμισε τι έλεγε ο κ. Τσίπρας στην αντιπολίτευση για το κόστος παραγωγής και τι πράττει σήμερα ως πρωθυπουργός, με χαρακτηριστική πράξη την κατάργηση του “αγροτικού πετρελαίου”:
«Θυμούμαι τον πρωθυπουργό στην καρότσα του αγροτικού του Γιάννη Βάγγου, στο Κάστρο, την περίοδο του 2013, όταν ήμουν στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να διαμαρτύρεται για το αυξημένο κόστος παραγωγής, γιατί τότε η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου ήταν 130 εκατομμύρια, καθώς είχε περικοπεί κατά 30 εκατομμύρια λόγω του μνημονίου. Και διαμαρτυρόταν και ωρυόταν ο κ. Τσίπρας από την καρότσα του γνωστού αγροτοσυνδικαλιστή. Τότε, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και τον κ. Στουρνάρα, βρήκαμε τα άλλα 30 εκατομμύρια γιατί υπήρχε ένα υπόλοιπο από την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης που δεν είχε απορροφηθεί. Τότε, βλέπετε, περίσσευαν για το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ σήμερα δεν έχουν να το δώσουν στους Έλληνες και ξεπαγιάζουν!
Κι οι ίδιοι, που τότε διαμαρτύρονταν ότι περικόπτουμε το “αγροτικό πετρέλαιο”, σήμερα το καταργούν πλήρως! Από εφέτος δεν υπάρχει “αγροτικό πετρέλαιο”. Δεν υπάρχει επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου».
Η κυβέρνηση επιδιώκει κοινωνικό αυτοματισμό…
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με το κλείσιμο δρόμων από τους αγρότες είπε ότι «δεν συμφωνούμε με το κλείσιμο των δρόμων και νομίζω η πολιτική της κυβέρνησης τους εξωθεί σε αυτή την αντίδραση ουσιαστικά θέτοντάς τους απέναντι σε άλλες κοινωνικές ομάδες. Επιδιώκει η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό. Να στρέψει άλλες κοινωνικές ομάδες εναντίον των αγροτών και να χάσουν έτσι το δίκιο τους». Όμως, πρόσθεσε ότι «τα προβλήματα των αγροτών είναι τεράστια. Για να υπάρξει προοπτική για την επόμενη ημέρα χρειαζόμαστε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Ασφαλιστικές εισφορές που να μπορούν να τις πληρώσουν. Ήδη σήμερα πολλοί αγρότες στο υφιστάμενο σύστημα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Ήδη έχουμε πολλούς ανασφάλιστους. Ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών θα οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα, κανείς δεν θα πληρώνει. Θα χρειάζονται “σαρανταλείτουργο υπέρ υγείας” οι αγρότες για να μην αρρωστήσουν και χρειαστεί να πάνε σε νοσοκομεία».
“Ξεδιπλώνεται” η Συμφωνία Αλήθειας για τους αγρότες…
Σχετικά με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για τους αγρότες, ο κ. Χαρακόπουλος απάντησε ότι με τη “Συμφωνία Αλήθειας” του Κυριάκου Μητσοτάκη που ξεκίνησε να “ξεδιπλώνεται” από τη  ΔΕΘ παρουσιάστηκαν «κάποια πρώτα μέτρα όπως:
•    η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί,
•    η επιστροφή του ΦΠΑ για τα αγροτικά εφόδια και προϊόντα από το 24 στο 13% και
•    η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%».