«”Αλλάξαν πολύ οι καιροί, το λάθος το λένε σωστό”, ο στίχος αυτός από το τραγούδι που μας είπαν τα παιδιά της ΓΕΧΑ ομολογώ ότι με άγγιξε και νομίζω αφορά πολλές πτυχές της ζωής μας. Θα περιοριστώ, όμως, στο δημογραφικό. Μόλις πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε η δραματική περικοπή των πολυτεκνικών επιδομάτων και των επιδομάτων στους τρίτεκνους από την κυβερνητική πλειοψηφία. Αυτό που από το βήμα της βουλής αποκάλεσα “σφαγή των νηπίων του Ηρώδη”! Και, όμως, αυτό μας είπαν ότι έγινε στο όνομα της αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος! “Αλλάξαν πολύ οι καιροί, το λάθος το λένε σωστό!” Θέλω να επαναλάβω την από του βήματος της Βουλής δέσμευση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για αποκατάσταση των επιδομάτων σε πολύτεκνους και τρίτεκνους». Τα παραπάνω τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, χαιρετίζοντας την εκδήλωση του Συλλόγου Πολυτέκνων Λάρισας για την πολύτεκνη μάνα και τα παιδιά που εισήχθησαν στα ΑΕΙ.
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνέχισε λέγοντας ότι «όπως εύστοχα επισήμανε ο Νίκος Ράπτης των γνωστών εκπαιδευτηρίων της πόλης μας, το δημογραφικό πρόβλημα δεν είναι αποτέλεσμα της κρίσης. Η εμφάνισή του είναι ήδη από τη δεκαετία του ‘80 και του ‘90, από την “εποχή των παχέων αγελάδων”. Τότε δεν έγινε ορατό λόγω της έλευσης χιλιάδων ομογενών από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και τη Βόρειο Ήπειρο. Και τούτο μάρτυρα ότι το δημογραφικό δεν αντιμετωπίζεται μόνο με επιδόματα. Είναι και ζήτημα προτύπων και δομών. Πόσο προβάλλεται στις μέρες μας η οικογένεια και ιδιαίτερα η πολυμελής οικογένεια; Θυμάμαι στα αναγνωστικά κάποτε προβάλλονταν εικόνες με πολυμελείς οικογένειες. Κι ακόμη, με ποιες δομές και υποδομές υποβοηθούμε την εργαζόμενη μητέρα; Έως πρότινος δίνονταν συντάξεις με δεκαπενταετία σε μητέρες ανηλίκων. Αυτό χρειαζόμασταν; Απέδωσε αυτό το μέτρο; Αντιθέτως, χρειαζόμαστε μέτρα στήριξης της μητέρας στα πρώτα χρόνια που μεγαλώνει το παιδί.
Ως αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής μπορώ να πω ότι στο δημογραφικό συγκρούονται διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις. Υπάρχουν αυτοί που πιστεύουμε στην ανάγκη στήριξης της οικογένειας ως υγιούς κυττάρου της κοινωνίας μας. Και υπάρχουν κι όσοι θεωρούν υπερβολική την αναγόρευση του δημογραφικού σε εθνικό ζήτημα, θεωρώντας ότι θα λυθεί με τη μετανάστευση. Νομίζω ότι μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη με πρωταγωνιστές μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς που έχουν γεννηθεί σε ευρωπαϊκό έδαφος, το θεώρημα της πολυπολιτισμικής κοινωνίας “μπάζει”. Με αυτές τις σκέψεις θέλω να συγχαρώ τις πολύτεκνες οικογένειες που παρά την κρίση και τις δυσκολίες γεννούν παιδιά! Καλή χρόνια με υγεία δύναμη και αντοχές!»