Με επιστολή της προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη και τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλη Βλασταράκο, η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας παρεμβαίνει στο θέμα των επικείμενων αλλαγών στις ιατρικές επισκέψεις. Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Μετά την υπ’ αριθμ. ΔΒ3/οικ.35399/22-8-2017 τροποποιητική οδηγία του ΕΟΠΥΥ προς τους συμβεβλημένους του γιατρούς, σχετικά με τις ιατρικές επισκέψεις των ασφαλισμένων του Οργανισμού, που θα ισχύσει από 1-10-2017, έχουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω:
Ο χρόνος που διαθέτει ο γιατρός για τον ασθενή του δεν μπορεί να επιβληθεί από κανέναν Ασφαλιστικό Οργανισμό. Αφορά τον γιατρό και τον ασθενή που έχει απέναντί του και καθορίζεται αποκλειστικά και μόνον από τις εκάστοτε ανάγκες του ασθενούς. Θεωρούμε ότι είναι αδιανόητο να επιχειρηματολογήσουμε για τα αυτονόητα.
Κανένας επιμερισμός στο μηνιαίο ατομικό πλαφόν των 200 επισκέψεων δεν θα επιφέρει βελτίωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Το αντίθετο μάλιστα, αφήνει εκτεθειμένους τους ασφαλισμένους, γιατί οι ασθενείς που προσφεύγουν στον κλινικό γιατρό κατά την διάρκεια της ημέρας κι έχουν την ατυχία να αποτελούν για το σύστημα του ΕΟΠΥΥ τον αριθμό 21,22 κ.λπ. των ραντεβού, είναι αυτονόητο ότι θα χρεωθούν οι ίδιοι το κόστος της ιατρικής υπηρεσίας.
Επιπρόσθετα, οποιαδήποτε μονομερής αλλαγή στους όρους της σύμβασης, αποτελεί πολιτική πράξη που χαρακτηρίζεται από αυταρχισμό και έλλειψη σεβασμού των κανόνων. Οι συμβάσεις εξ ορισμού αποτελούν συμφωνίες αμφιμονοσήμαντες. Πρέπει να τηρηθούν οι όροι της σύμβασης και να γίνει σεβαστό το γεγονός ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, αν και αυτή τη στιγμή κατά μεγάλο μέρος είναι απλήρωτοι, για όλες τις υπηρεσίες, αρκετούς μήνες του 2017, συνεχίζουν να τις παρέχουν αγόγγυστα!
Τέλος, προτείνουμε την αναβολή εφαρμογής της ανωτέρω τροποποιητικής οδηγίας, μέχρι να ολοκληρωθεί η οργάνωση της Π.Φ.Υ. και να προκύψουν οι νέες συμβάσεις μεταξύ γιατρών και ΕΟΠΥΥ, οπότε και θα επανεξεταστούν όλα αυτά τα ζητήματα με γνώμονα το συμφέρον του ασθενούς, αλλά και των λειτουργών υγείας».